Podlaskie smaki z certyfikatem – ponad 60 producentów dołącza do PCPL
W środę, 23 kwietnia odbyło się wyjątkowe wydarzenie w sali kameralnej Opery i Filharmonii Podlaskiej, które zgromadziło przedstawicieli lokalnej gospodarki – producentów żywności oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych z całego województwa. Podczas uroczystości wręczono zaświadczenia 57 nowym członkom Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego (PCPL), wspierającym lokalne tradycje i jakość produktów.
Kamil Timoszuk / UMWP
Ważne decyzje samorządu wojewódzkiego
Podczas wydarzenia marszałek województwa Łukasz Prokorym zaznaczył, jak ważną decyzją było stworzenie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego jako oddzielnego departamentu, co umożliwia lepsze promowanie regionu.
– Jedną z pierwszych decyzji obecnego Zarządu Województwa Podlaskiego było spowodowanie, że Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego jest oddzielnym departamentem, tak, aby ta pełna samodzielność pozwalała te państwa możliwości w ramach promocji województwa wykorzystywać – mówił marszałek.
Zaangażowanie producentów i ich pasja do tworzenia wysokiej jakości produktów zostały docenione przez władze wojewódzkie, które obiecały kontynuować wsparcie.
– Chcemy, by państwo byli strażnikami tej tradycji kulinarnej, tradycji produktu lokalnego. Jako zarząd województwa będziemy państwa wspierać w tym rozwoju i promować tam, gdzie jest to możliwe – powiedział Bogdan Dyjuk, członek zarządu województwa.
Wsparcie i promocja dla lokalnych producentów
Magdalena Tymińska, dyrektor Centrum, podkreśliła, że przynależność do bazy PCPL to nie tylko prestiż, ale również realne wsparcie dla producentów. – Chcemy, żeby nasi producenci wyróżniali się na rynku czymś więcej. Będziemy finansowali im badania, żeby pokazać odbiorcom, że nasze produkty są najlepsze – mówiła Tymińska.
W gronie wyróżnionych znalazła się również restauracja Folwark Księżnej Anny z Anusina, której właściciel, Marcin Baliński, podkreślił, że przynależność do PCPL to dla niego forma wsparcia i promocji regionu. – Staraliśmy się pokazywać kuchnię podlaską w wersji premium – podajemy babkę ziemniaczaną z policzkami wołowymi w sosie z czerwonego wina, steki z podlaskich jałówek – mówił Baliński.
Spotkanie było także okazją do rozmów o przyszłych planach Centrum oraz do wymiany doświadczeń między producentami i przedstawicielami samorządu. PCPL ma na celu dalsze wspieranie tradycyjnych metod przetwórstwa oraz budowanie marki Podlasia jako regionu pełnego jakościowych produktów.
W wydarzeniu uczestniczyli także radni wojewódzcy Jerzy Leszczyński i Stanisław Derehajło, a także wicewojewoda Michał Gąsowski, który wspiera rozwój lokalnych produktów.
MW
24@bialystokonline.pl