Podlaskie. Kontrole żywności nie wykazały obecności bakterii E.coli
W związku z sytuacją kryzysową zaistniałą w Niemczech dotyczącą zakażeń wywołanych bakterią E.coli, na terenie województwa podlaskiego przeprowadzono kontrole w obiektach żywności i żywienia. Wyniki badań nie wykazały obecności bakterii w zbadanych próbkach.
sxc.hu
Jak informuje Podlaski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Białymstoku, kontrole trwały od 2 do 15 czerwca. Przeprowadzono je w 394 obiektach żywności i żywienia, w tym w: 282 zakładach obrotu żywnością (super i hipermarketach, sklepach spożywczych i owocowo-warzywnych, hurtowniach spożywczych i owocowo-warzywnych, stałych i ruchomych punktach sprzedaży na targowiskach), 109 zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego (stołówki szkolne, przedszkolne, szpitalne) oraz otwartego (restauracje, bary, punkty małej gastronomii), dwóch zakładach świadczących usługi cateringowe i jednym zakładzie garmażeryjnym.
Do badań laboratoryjnych w kierunku obecności bakterii E. coli pobrano i zbadano łącznie 16 próbek warzyw i owoców pochodzących z Hiszpanii, Niemiec, Holandii oraz pochodzenia krajowego. Wyniki badań przeprowadzonych w WSSE w Białymstoku nie wykazały obecności E.coli w zbadanych próbkach.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej naszego województwa rozpowszechniały też ulotki informujące o potencjalnych źródłach zagrożeń, zasadach higieny przy sporządzaniu posiłków oraz spożywania owoców i warzyw, jak też zachowania zasad i profilaktyki higieny osobistej. Skierowane były one zarówno do przedsiębiorców branży spożywczej, jak i społeczności lokalnej.
andy