Aktualności

Wróć

Podlaski Dzień Kukurydzy. Szepietowo kukurydzą stoi

2011-09-02 00:00:00
Już po raz dziesiąty w Szepietowie będzie królowała kukurydza. Nie zabraknie tu też jej wiernych fanów - rolników. Okazją do spotkania będzie Podlaski Dzień Kukurydzy.
Na świętowanie Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z Szepietowa wspólnie z poznańskim Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy zapraszają już 4 września. Wówczas to będzie okazja, by poznać tajniki dobrych upraw oraz porozmawiać o kukurydzianych odmianach. A zainteresowanie kukurydzą wzrasta z roku na rok. Województwo podlaskie zaś pod względem jej uprawy znajduje się w krajowej czołówce. Rolnicy wiedzą, że bez kukurydzy nie mogą utrzymać odpowiedniego poziomu produkcji mleka, ponieważ jest to jedna z najwydajniejszych i najwartościowszych pasz objętościowych. Dlatego tak ważne dla rolników są spotkania w Szepietowie, podczas których mają okazję zdobyć niezbędną wiedzę na temat tego cennego surowca.

Na miejscu na zwiedzających czekać będzie pole kukurydzy o powierzchni 2,1 ha, a na nim zaprezentowane zostanie 108 odmian o różnej wczesności, z osiemnastu firm nasiennych. Jednym słowem to raj dla plantatorów kukurydzy. Ponadto zwiedzający będą mieli okazję porównania działania kilkunastu herbicydów zastosowanych w kukurydzy. Istotnym punktem Podlaskiego Dnia Kukurydzy jest też pokaz pracy maszyn przeznaczonych organizowany przez firmę Pioneer. Na pola wjedzie najnowocześniejszy sprzęt, który zademonstruje zbiór i zakiszanie kukurydzy w technologii LKS. Następnie wysokie resztki pożniwne po zbiorze kukurydzy zostaną zagospodarowane przez firmę Maschio-Gaspardo.

Organizatorzy przekonują, że spotkanie w Szepietowie to świetna okazja do pogłębienia swojej wiedzy z zakresu uprawy i doboru właściwych odmian kukurydzy. Stąd też w programie znalazły się również wykłady. Przewidziano również rozstrzygniecie konkursu organizowanego przez oddział KRUS-u w Białymstoku. Tuż przed południem zostaną nagrodzeni producenci mleka za Bezpieczną obsługę zwierząt gospodarskich. Na zwiedzających czekać ma też... zupa kukurydziana! A na tych najbardziej odważnych jedzenie kukurydzy na czas.

Szczegółowy program.
andy