Od lutego do grudnia 2016 r. do wybranych pubów co miesiąc trafiało w sumie 100 beczek niezwykłych piw stworzonych w oparciu o eksperymentalne receptury lub kooperację z innymi piwowarami z Polski i zagranicy. Warzone były z dodatkiem m.in. dyni, polskich wiśni, syropu klonowego czy skórki świeżej pomarańczy. Piwowarzy Pinty tworzyli specjalne receptury, łączyli ze sobą różne rodzaje słodów i chmieli, aby otrzymać wyjątkowy smak.
Celem Pinty Miesiąca jest właśnie pokazanie możliwości polskiego piwowarstwa rzemieślniczego i zainteresowanie nowymi stylami piwnymi lub wariacjami wokół nich. Organizatorzy akcji nie wykluczają, że piwa, które wzbudzą pozytywne emocje, będą warzone na większą skalę i w przyszłości dostępne w regularnej sprzedaży - w beczkach i butelkach.
W Białymstoku spotkanie odbędzie się w piątek (16.12) o godz. 19.00 w pubie 33 Krany. Gościem będzie Grzegorz Zwierzyna.
Szczegóły:
Finał Pinty Miesiąca w Białymstoku