Pij mleko będziesz zdrowy - pusty slogan czy prawda? Weź udział w konferencji
Bardzo dobre źródło białka, witamin, tłuszczu, aminokwasów i wielu różnych składników mineralnych wpływających pozytywnie na zdrowie człowieka. Mowa o mleku i jego przetworach. Wszystkiego na ten temat dowiesz się na konferencji.
pixabay.com
13 listopada o godz. 11.00 w IV Liceum Ogólnokształcącym im. Cypriana Kamila Norwida w Białymstoku odbędzie się konferencja pod tytułem Pij mleko będziesz zdrowy - pusty slogan czy prawda?. Organizuje ją Polska Izba Mleka w ramach projektu Porozmawiajmy o mleku finansowanego z Funduszu Promocji Mleka.
Prof. dr hab. Małgorzata Żendzian-Piotrkowska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku przekaże młodzieży niezwykle cenne informacje na temat wartości odżywczych mleka i jego przetworów - ważne dla prawidłowego rozwoju każdego człowieka, a szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie czy sportowców.
Mleko i produkty mleczne stanowią bardzo dobre źródło białka, witamin, tłuszczu, aminokwasów i wielu różnych składników mineralnych wpływających pozytywnie na zdrowie człowieka. W diecie sportowców uzupełniają utracone pod wpływem wysiłku fizycznego składniki odżywcze, czyli m.in. chlor, sód, potas, wapń i magnez, czyli elektrolity, które występują przede wszystkim w pocie wydalanym przez organizm. Ważnym składnikiem mleka jest kazeina będąca białkiem o długim stopniu uwalniania aminokwasów do krwiobiegu. Udowodniono, że obecność mleka w diecie sportowca zmniejsza negatywne skutki intensywnych treningów, czyli ból i zmęczenie mięśni.
Aby dowiedzieć się, dlaczego mleko w diecie każdego człowieka, pełni tak ważną rolę i jakie jest zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze znajdujące się w mleku oraz dlaczego dieta bogata w produkty mleczne ma bardzo duży wpływ na osiąganie pozytywnych efektów treningu, warto zainteresować się propozycją Polskiej Izby Mleka.
Projekt Porozmawiajmy o mleku ma na celu zwiększenie świadomości społeczeństwa, jak istotnym składnikiem żywienia jest nabiał oraz zwrócić uwagę na niewłaściwe nawyki i trendy żywieniowe w codziennej diecie. Adresowany jest do określonym grup społecznych, m.in. kobiet w ciąży, młodzieży, sportowców i seniorów.
[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]