W kolorach warzyw i owoców tkwi ich zdrowotna siła. Im intensywniejsza barwa, tym więcej korzystnych substancji. Szczególnie dzieci, w trosce o ich zdrowy rozwój, powinny otrzymać codziennie po porcji z każdego koloru, ze względu na ich zróżnicowane właściwości.
Organizm nie potrafi magazynować wielu składników, np. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Dlatego codziennie powinniśmy spożywać owocowo-warzywne porcje, ze wszystkich grup kolorystycznych - radzi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności, ekspert kampanii 5 porcji warzyw, owoców lub soku.
Do grupy czerwonej należą: pomidory, jabłka, czereśnie, truskawki, papryka czerwona, buraki, owoc granatu, soki jabłkowe, pomidorowe. Są źródłem antocyjanów, cennego likopenu (jednego z przeciwutleniaczy) oraz wielu witamin. Korzystnie wpływają na pracę serca, mogą pomagać w zapobieganiu niektórym nowotworom. Jeśli nie mamy w domu warzyw lub owoców z tej grupy, skorzystajmy z soków: pomidorowego czy jabłkowego.
W grupie żółto-pomarańczowej są: pomarańcze, banany, marchew, brzoskwinie, cytryny, soki pomarańczowe i marchwiowo-owocowe. Zawierają popularny karetonoid, czyli ß-karoten. Odgrywają dużą rolę w wyglądzie włosów, paznokci czy skóry, korzystnie wpływają na wzrok, pomagają chronić nas przed chorobami układu krążenia czy niektórymi nowotworami. Polecane soki z tej grupy kolorystycznej to: pomarańczowe i marchwiowe, przecierowe, owocowo-warzywne.
W grupie zielonej znajdują się: szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi. Wzmacniają naczynia krwionośne. Są źródłem witaminy C, a także A, E, K i minerałów. Zawierają kwas foliowy, który pomaga przeciwdziałać anemii i jest korzystny w zapobieganiu wadom cewy nerwowej.
W grupie fioletowej znajdują się: bakłażan, aronia, czarne porzeczki, ciemne winogrona. Zawdzięczają swoją barwę antocyjaninie, która ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na kondycję całego organizmu.
Do grupy białej należą: cebula, por, czosnek, cykoria, kapusta pekińska. Są cennym źródłem flawonoidów i allicyny. Działają antybakteryjnie i antywirusowo.
Dodatkowe informacje i porady na temat zdrowego odżywiania znajdują się na stronie ogólnopolskiego programu edukacyjnego 5 porcji warzyw, owoców lub soku:
http://www.5porcjiwszkole.pl