Kultura i Rozrywka

Wróć

Ogórki z miodem i zupa poziomkowa. Poznaj smaki Litwy

2017-05-15 07:58:05
Ewa Wołkanowska-Kołodziej, wilnianka, autorka książki Wilno. Rodzinna historia smaków będzie gościem najbliższego spotkania w ramach cyklu Ciekawi świata.
Waldemar Gorlewski/Agencja Gazeta
Spotkanie w ramach Ciekawi świata odkryje tajemnicę czarnego chleba. Ewa Wołkanowska-Kołodziej opowie też o kaszy kartoflanej i miłości do kartofli w ogóle, a także o tym, dlaczego litewski minister zdrowia chciał wprowadzić wyższy VAT na słoninę i czemu na wileńskim weselu nie można jeść rosołu.

Będzie można się także dowiedzieć, jaki jest wpływ kołdunów na relacje polsko-litewskie. Litwa słynie też z niecodziennych smaków - choćby ogórków z miodem i zupy poziomkowej. Plotka głosi, że do Unii Europejskiej weszła dzięki cepelinom.

Ewa Wołkanowska-Kołodziej to wilnianka, na stałe mieszkająca w Polsce. Ukończyła Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Warszawskiego oraz Polską Szkołę Reportażu. Za swoje reportaże społeczne była trzykrotnie nominowana do nagrody Grand Press i nagrody Newsweeka im. Teresy Torańskiej. Razem z mamą, śp. Genowefą Wołkanowską, znaną na Litwie kucharką, wydała książkę Wilno. Rodzinna historia smaków. Książkę będzie można kupić podczas spotkania.

Odbędzie się ono we wtorek (16.05) w kawiarni Fama. Początek o godz. 18.00.

Portal BiałystokOnline patronuje imprezie.

Szczegóły: Ciekawi świata - spotkanie z Ewą Wołkanowską- Kołodziej
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl