Odkrywanie smaków, Slow Food i degustacje. Premierowa odsłona nowego cyklu
Białostocki Ośrodek Kultury rusza z nowym cyklem – Historie kuchenne. W jego ramach będzie prezentować ciekawe filmy skierowane do amatorów i pasjonatów sztuki kulinarnej. Każdy pokaz wzbogacony będzie degustacją. Pierwsze spotkanie jutro.
Cook It Raw Poland
Podczas pokazów organizatorzy chcą szeroko promować ideę Slow Food. Jest to międzynarodowa organizacja typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako ochrona prawa do smaku. Odkrywanie smaków zamiast biernego ich przyjmowania - nowy sposób bycia, lansowany przez Slow Food – będzie hasłem przewodnim spotkań.
Podczas pierwszego pokaz filmu Macieja Kowalczuka Wtajemniczeni. Czy jest coś, co łączy awangardowych szefów kuchni z restauracji ozdobionych po trzykroć gwiazdkami Michelina i panią Teresę, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach? Odpowiedź na to pytanie poznają widzowie. Po pokazie w klubie Fama dyskusja z reżyserem (pochodzi z Białegostoku) oraz degustacja regionalnych podlaskich smakołyków.
O wydarzeniu:
Historie kuchenne - pokaz filmu Wtajemniczeni
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl