Aktualności

Wróć

Obiady dla pracowników magistratu muszą być gorące i na czas. Jak nie - posypią się kary

2021-10-06 11:54:34
Miasto szuka firmy, która będzie przygotowywać oraz dostarczać posiłki pracownikom Urzędu Miejskiego w Białymstoku. Wymagania ma spore, ale za to bardzo klarowne. Są jednak pewne haczyki, jak np. kara za przypalone bądź zimne jedzenie.
Pixabay
Zamówienie na 4200 obiadów

Na stronie Biuletynu Informacji Publicznej (BIP) ukazało się ogłoszenie o zamówieniu na sporządzanie, wydawanie oraz dowóz posiłków profilaktycznych dla pracowników Urzędu Miejskiego w Białymstoku. Jak czytamy, przewidywane zapotrzebowanie dzienne na posiłki wynosić będzie - od poniedziałku do piątku po ok. 40 sztuk. Łącznie w okresie zamówienia (od 2 listopada do 31 marca 2022 r.) będzie to 4200 obiadów.

Posiłki dowożone do siedzib zamawiającego muszą być gorące, dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniem w stanie nienaruszonym, w jednorazowych, indywidualnych dla każdego pracownika pojemnikach. Pojemniki powinny być przystosowane do kontaktu z żywnością oraz spełniać wymogi sanitarne - czytamy w zamówieniu.

Zamawiający będzie informował e-mailem o faktycznej liczbie posiłków do godz. 12.00 w dniu poprzedzającym sporządzanie posiłków. Brak powiadomienia oznacza zamówienie na 40 posiłków.

Jak czytamy, najwięcej posiłków zostanie dostarczonych pracownikom Urzędu Miejskiego przy ul. Składowej 11, a także do Biura Strefy Płatnego Parkowania przy ul. Lipowej 18.

Ziemniaki, mięso, pierogi - magistrat stawia na polską kuchnię

Dostarczane posiłki powinny być różnorodne oraz mieć formę pojedynczego dania gorącego. Dlatego 3 razy w tygodniu pracownicy dostaną obiad w formie II dania tj. ziemniaki, kopytka, kluski śląskie, kasza lub ryż z wkładką mięsną np. kotlet schabowy, mielony, karkówka wieprzowa, filet drobiowy, rumsztyk, gulasz, pulpety itp. z surówką. Z kolei 2 razy w tygodniu obiad ma być w formie dania jednogarnkowego z pieczywem lub dania mącznego np. pierogi, naleśniki, krokiety.

Obiady powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną ok. 1000 kcal.

Na stronie BIP-u pojawiła się również informacja o tym, czego nie mogą zawierać dane posiłki. Jak czytamy: nie zezwala się na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów: konserw, tłuszczów utwardzonych, produktów z glutaminianem sodu, z syropem glukozowo-fruktozowym, parówek, produktów seropodobnych, mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM).

Kara za przypalone lub zimne jedzenie

W ogłoszeniu o zamówieniu pojawiła się również informacja o odpowiedzialności z tytułu niewykonania bądź nienależytego wykonania umowy w formie kar umownych.

Dlatego, wykonawca będzie musiał zapłacić miastu karę w wysokości 650 zł brutto za każdy dzień w przypadku niezrealizowania przedmiotu umowy, a 300 zł brutto za każdy dzień w przypadku niedostarczenia posiłków do siedzib. Co ciekawe, miasto żąda 50 zł brutto za każdy dzień w przypadku złej jakości posiłków, czyli gdy przyjadą zimne, przypalone lub nieświeże. Natomiast, gdy dostawca jedzenia spóźni się powyżej 20 minut, wówczas będzie musiał zapłacić 30 zł brutto za każdy dzień w przypadku zwłoki w dowozie.

Warto podkreślić, że posiłki profilaktyczne przysługują tylko tym pracownikom, którzy zatrudnieni są w warunkach uciążliwych - na stanowiskach, których wykonywanie wiąże się z dużym wydatkiem energetycznym.

Posiłki będzie dostarczać firma, która złoży najtańszą ofertę. Wykonawcy mogą je składać pocztą elektroniczną na adres: obu@um.bialystok.pl do 12 października do godz. 10.00.
Malwina Witkowska
malwina.witkowska@bialystokonline.pl