Aktualności

Wróć

Nowy obiekt w centrum miasta. Otwiera się Royal Hotel & Spa [ZDJĘCIA]

2016-12-21 17:59:28
W jednym miejscu hotel, restauracja, browar i spa. I do tego w samym sercu miasta. W piątek (23.12) otworzy się Royal Hotel & Spa.
Grzegorz Chuczun
Luksus w centrum miasta

Royal Hotel & Spa zlokalizowany jest w dawnym Domu Handlowym Nowy przy Rynku Kościuszki 11. Na piątek (23.12) zaplanowano jego oficjalne otwarcie.

- Zaczęło się od przetargu na budynek, który kupiliśmy od miasta. Pierwsze, co nam przyszło do głowy, to zrobienie browaru. Inwestycja zaczęła się 1,5 roku temu. Na dziś jest ona zakończona w 70-80%. Planujemy zamknąć ją do końca marca. Teraz chcemy uzyskać w maju lub czerwcu 5 gwiazdek. Brakuje nam jeszcze tylko basenu na trzecim piętrze, ale i on będzie wkrótce skończony - mówi Marek Piotrowski, prezes firmy Mep-Pol, która jest właścicielem hotelu.

W obiekcie znalazło się 36 pokoi w trzech różnych standardach: Superior, Prestige i Apartament Kominkowy. Jest także sala konferencyjna na 70 osób oraz dwie sale pod ziemią przeznaczone na spotkania biznesowe i imprezy. Royal Hotel & Spa to także restauracja Monte Carlo oraz Browar Stary Rynek. W marcu otwarty zostanie również salon kosmetyczny dr Irena Eris Beauty Partner.

Do hotelu należy też strzeżony parking na 30 samochodów. Natomiast wewnątrz budynku znalazły się klimatyzowane korytarze, wyciszone ściany, dźwiękoszczelne drzwi i szyby, tak żeby nie było słychać tego, co dzieje się na zewnątrz oraz w browarze. Powierzchnia użytkowa została powiększona prawie podwójnie w porównaniu do tego, co było przed remontem i rozbudową.

- W weekend można się u nas przespać za 249 zł, natomiast w tygodniu za 289 zł. Pierwsze rezerwacje już są. Zaczęły spływać w listopadzie. W tej chwili mamy ich ok. 70. Generalnie, jak na otwarcie, jest naprawdę bardzo pozytywnie - informuje Sebastian Próchniak, menadżer części hotelowej.

Browar Stary Rynek

Na szczególną uwagę zasługuje należący do kompleksu hotelowego Browar Stary Rynek. Goście będą przyjmowani w nim na dwóch poziomach. Jednocześnie będzie mogło znaleźć się w nim 200 osób, które będą mogły śledzić przez szybę proces powstawania piwa.

- Zaczynamy od pięciu gatunków piw. Jednakże na pewno nie jest to nasze ostatnie słowo. Chcemy być postrzegani jako browar restauracyjno-rzemieślniczy. Będzie u nas możliwość spróbowania piwa prosto z tanka. Koszt butelki o pojemności 0,33 ml to 7-8 zł. Bardzo mocny nacisk dajemy na wodę. To jest woda robiona specjalnie pod browar, która przechodzi przez 8 warstw piasku. Będzie ona sprzedawana również w butelkach. Ma także właściwości naturalne. Co ważne, ważymy na polskim i niemieckim słodzie - wyjaśnia Czesław Dziełak, główny piwowar.

Natomiast w restauracji Monte Carlo serwowana będzie kuchnia regionalna.

- Polska jagnięcina, dziczyzna, ryby. Proponujemy bardzo szeroki wybór dań. Nie będzie u nas jedynie chemii - mówi Tomasz Siwkowski, szef kuchni.

Dotychczas remont budynku oraz jego rozbudowa kosztowały ok. 30 mln zł. Aktualnie w Royal Hotel & Spa pracuje ok. 50 osób. Liczba pracowników ma jednak wzrosnąć do 70 osób.
Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl