Biznes

Wróć

Nowość z Mlekovity

2005-12-09 00:00:00
Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita wprowadziła na rynek nowość: mleko świeże pod marką Polskie.
Na nową markę składają się dwie linie produktów. Pierwszą tworzy: mleko świeże o zawartości tłuszczu 2% i 3,2% w wygodnym, poręcznym opakowaniu w kształcie kartonowej butelki z zakrętką o pojemności 1 litra. Góra opakowania TOP oprócz zakrętki jest dodatkowo zabezpieczona polietylenową zakrywką, która gwarantuje szczelność opakowania i ułatwia otwieranie.
W skład drugiej linii wchodzi: mleko świeże o zawartości tłuszczu 2% i 3,2% w nowoczesnym opakowaniu w postaci plastykowej, przezroczystej butelki PET, imitującej znaną, niegdyś najbardziej popularną butelkę szklaną o pojemności 1 litra oraz jogurty: truskawkowy i o smaku owoców leśnych w butelkach PET o pojemności 200 ml.
Unikalna, najnowocześniejsza technologia produkcji, powoduje że produkt jest nie tylko wyśmienity w smaku, ale też zachowuje wszystkie wartości odżywcze i biologiczne naturalnego mleka. Pozwala ona na:
- zachowanie wszystkich zalet świeżego, naturalnego mleka przez 21 dni,
- zachowanie bogactwa witamin (A, B2, D, E, K), minerałów i pełnowartościowego białka,
- uzyskanie naturalnego, czystego, wyrazistego i niepowtarzalnego dla mleka pasteryzowanego smaku,
- uzyskanie idealnej, jednolitej konsystencji dzięki doskonałemu procesowi homogenizacji,
- eliminację obcych zapachów,
- eliminację konserwantów.
Mleko świeże jest bardzo cennym produktem w codziennej diecie - szklanka świeżego mleka pokrywa 40% dziennego zalecanego zapotrzebowania organizmu na wapń. Spożywanie mleka świeżego spełnia istotną rolę nie tylko w profilaktyce, ale także może pomóc w leczeniu wielu chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu 2. Mleko świeże ma korzystny wpływ w profilaktyce m.in.: osteoporozy, kamieni nerkowych, dny moczanowej oraz niektórych chorób nowotworowych.
Produkt zalecany jest w codziennej diecie przede wszystkim dzieciom, gdyż w świeżym mleku występuje więcej wapnia - w lepiej przyswajalnej formie jonowej - które jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju kości i zębów.
Mleko polecane jest głównie do bezpośredniego spożycia, ale także do przygotowywania dań mlecznych. Naturalne bogactwo białka, witamin i minerałów sprawia że produkt poleca się konsumentom w każdej grupie wiekowej. Surowiec do produkcji mleka pozyskiwany jest z najczystszych ekologicznie terenów Podlasia, co gwarantuje szczególne walory smakowe gotowego produktu.