Nie marnuj jedzenia. Banki Żywności wskazują, co najczęściej wyrzucamy i dlaczego
Podopieczni białostockiej Caritas otrzymali ponad 1 300 kg żywności w ramach akcji Podziel się posiłkiem. Dodatkowo Banki Żywności opublikowały raport o najczęściej wyrzucanych produktach i tego przyczynach.
pixabay.com
Pod koniec września odbyła się dwudniowa zbiórka żywności Podziel się posiłkiem organizowanej przez Banki Żywności. W Białymstoku, razem z 80 wolontariuszami ze Szkolnych Szkół Caritas oraz Kół Wolontariatu, zebranych zostało ponad 1 300 kg żywności, która trafiła do potrzebujących podopiecznych Caritas. Artykuły te będą także przeznaczone na paczki osobom zgłaszającym się do Centrum Pomocy Samarytanin.
Przy okazji Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport Nie marnuj jedzenia 2016, z którego wynika, że badani Polacy najczęściej wyrzucają wędliny (43%), pieczywo (36%), warzywa (32%), owoce (27%), jogurty (23%), ziemniaki (20%), mięso (17%), mleko (17%), ser (12%), ryby (8%), dania gotowe (8%) oraz jaja (4%).
Jako powody takiego postępowania najczęściej wskazywano przegapienie terminu przydatności do spożycia (38%), zbyt duże zakupy (15%), zbyt duże porcje posiłków (13%), niewłaściwe przechowywanie żywności (11%), zakup złego jakościowo produktu (9%), produkt lub danie jest niesmaczne (6%), brak pomysłów na wykorzystywania resztek (3%), a brak listy zakupów (2%). Można zatem wywnioskować, że przyczyną takiej sytuacji jest nieświadomość a nie zła wola.
Dodatkowo w tegorocznych badaniach Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności CBOS wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska.
W Polsce o pełne wykorzystanie produktów walczą właśnie Banki Żywności. Tworzą one system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być szybko przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Organizowane przez nich zbiórki jedzenia w sklepach pozwalają dziesiątkom tysięcy Polaków podzielić się zakupami tak, by zaspokoiły głód ludzi żyjących w trudnych warunkach.
Z okazji Światowego Dnia Żywności (16 października) Banki Żywności zorganizują ponad 25 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne oraz zbieranie jabłek w sadach. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo.
Ewa Reducha-Wiśniewolska
ewa.r@bialystokonline.pl