Zdrowie

Wróć

Najzdrowsze ryby w diecie: Jak zachęcić dzieci do jedzenia ryb?

2021-03-12 10:05:44
Prawdopodobnie już wiesz, że powinieneś jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. To źródło zdrowego, chudego białka, a tłuste gatunki, takie jak łosoś, sardynki i tuńczyk, dostarczają kwasów tłuszczowych omega-3 wspierających pracę serca i mózgu. Twoja pociecha nie lubi ryb i zastanawiasz się, jak ją do nich przekonać? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!
Dlaczego warto jeść ryby?

Ryby są dobrym źródłem witaminy D, kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza i białka, dlatego należy włączyć je do swojego jadłospisu. W zdrowej, zbilansowanej diecie powinny znaleźć się ryby - dlaczego warto je jeść? Wspierają pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, jednocześnie zmniejszają ryzyko udaru, depresji, choroby Alzheimera i innych chorób przewlekłych. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 jest łosoś, śledź, sardynki i pstrąg. Wszystkie ryby zawierają witaminy z grupy B, które pomagają organizmowi uwolnić energię z pożywienia i pobudzają produkcję krwinek. 

Najzdrowsze ryby 

Łosoś alaskański hodowlany i dziko żyjący zawiera mnóstwo białka i kwasów tłuszczowych omega-3, a także kluczowe witaminy i minerały. Intensywny smak makreli doskonale komponuje się z sosem z dodatkiem wędzonej papryki. Wspomniana ryba zawiera kwasy omega-3, dodatkowo jest dobrym źródłem białka. Świetnie współgra z ostrymi przyprawami. Niepozorna sardynka zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż tuńczyk, czy łosoś. Oprócz tego jest bogata w witaminę D.

Jak zachęcić dziecko do jedzenia ryb?

Twoja pociecha nie chce jeść ryb? Zastanawiasz się, jak możesz ją zachęcić? Podawaj rybę przynajmniej raz w tygodniu, aby stopniowo przyzwyczajać dziecko do jej smaku. Bądź cierpliwy i zacznij od niewielkich ilości, nawet jednego kęsa. Początkowo możesz podawać rybę jako przystawkę. Zwykle potrzeba około 6 tygodni od wypróbowania nowej potrawy, aby się do niej przekonać.

Podawaj tacos z rybą, a następnie pozwól dziecku wybrać ulubione dodatki, takie jak pomidory, sałata, czy żółty ser. Możesz też podawać małe kawałki ryby z pysznym sosem do maczania.
Wymieszaj tuńczyka z ulubionym sosem i/lub składnikami Twojego dziecka i podawaj z krakersami albo warzywami do nabijania widelcem. Zastanawiasz się, jak zrównoważyć mocny smak ryby? Polej ją sosem teriyaki lub klonowo-sojowym. Możesz również przygotować domowe paluszki rybne.

Zacznij od białych ryb, takich jak witlinek i plamiak, które mają łagodniejszy smak. Kiedy Twój maluch już się do nich przyzwyczai, możesz dodać nowe gatunki i wprowadzać rybki o mocniejszym smaku, bogate w olej.

Jeśli Twój maluch w dalszym ciągu nie chce jeść ryb, zajrzyj na wapteka.pl. W ofercie znajdziesz tran w kilku wersjach smakowych. Dostępny jest zarówno w formie żelek owocowych, jak i płynu, czy tabletek. Proponowane żelki nie zawierają substancji słodzących i sztucznych barwników. Dostępne są w następujących smakach: malinowym, owocowym i pomarańczowo-cytrynowym. 

Jaka ryba na diecie?

Każda część ciała - skóra, włosy, paznokcie, serce, płuca, kości i mięśnie -potrzebują białka. Możesz je dostarczyć, włączając ryby do swojego jadłospisu. Zastanawiasz się, jakie gatunki możesz jeść na diecie odchudzającej? Sięgnij po chude ryby, takie jak dorsz, tilapia, flądra i sola. 85-gramowa porcja gotowanego dorsza zawiera 15-20 gramów białka, 90 kalorii i 1 gram tłuszczu. Najzdrowsze ryby pochodzą z Oceanu Atlantyckiego i Pacyfiku. Chude ryby dostarczają dużo białka. Jeżeli nie lubisz rybiego smaku, wybierz tilapię lub dorsza. Nie mają charakterystycznego aromatu. Mają też tendencję do nabierania smaku marynaty lub sosu. Unikaj natomiast ryb bogatych w rtęć, które mogą uszkodzić mózg i nerwy. Do tej grupy zaliczamy rekina, płytecznika, okonia, węgorza i płoć.
[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]