Aktualności

Wróć

Najnowszy komunikat GIS. Groźna bakteria w serze

2025-02-11 18:00:02
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży francuskiego sera pleśniowego. Powodem decyzji jest wykrycie obecności bakterii Escherichia coli, która może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Pixbay
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofaniu przez producenta sera MORBIER AOP. Powodem decyzji jest ryzyko obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC), która wywołuje groźne choroby, w tym krwotoczne zapalenie okrężnicy. W rzadkich przypadkach zakażenie prowadzi do zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) lub zakrzepowej plamicy małopłytkowej.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP
Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości
Data minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025
Kraj pochodzenia: Francja

Osoby, który kupiły kwestionowany ser, powinny zwrócić go do sklepu. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktu należy skontaktować się z lekarzem.

[zdjecie]101500[/zdjecie]
[zdjecie]101502[/zdjecie]
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl