Aktualności

Wróć

Najlepsze tradycyjne produkty. Finał konkursu Smaki Regionów

2015-06-18 00:00:00
Ponad stu wystawców wzięło udział w finale konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Zaprezentowali 135 produktów. Impreza odbyła się w czwartek (18.06) w Spodkach WOAK-u.
Anna Dycha
Jak podkreślają pomysłodawcy konkursu, kulinarne dziedzictwo jest jednym z walorów naszego regionu, który możemy wykorzystać jako atut rozwojowy.

W konkursie wzięło udział ponad 100 wystawców, którzy zaprezentowali 135 produktów.

Wśród wystawców była Edyta Parys z miejscowości Barszcze.
- Przygotowałam makaron w trzech smakach i kolorach - pierwszy z pokrzywą, drugi - naturalny, a trzeci - zabarwiony burakiem czerwonym - opowiadała. - Przywiozłam także nalewkę z pokrzywy. Pokrzywa to panaceum - poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów, oczyszcza organizm.

W Spodkach nie brakowało też sękaczy, wędlin, chlebów na zakwasie, serów, ryb i nalewek. Produkty oceniała komisja. Za najlepsze uznała: produkty i przetwory mięsne - szynka ze słoninką (Grażyna Putkowska), kumpiak proniewicki (Joanna Dunikowska), salceson wiejski (Włodzimierz Szybcio - Nagroda dyrektora PODR), okoń w zalewie octowej (Monika Giczewska), karp w wekach (Beata Prejs-Siergiejewicz), masło śmietankowe (Irena i Piotr); produkty i przetwory roślinne – ocet winny z leśnych jabłuszek (Anna Jankowska), chlebek wiejski na zakwasie (Marianna Rogało), mielnicki korowaj weselny (Helena Datczuk), ciasto Marcinek (Jolanta Kuzyka - Nagroda ARR).

W kategorii napoje regionalne wygrały: herbata Wierzbówka (Natalia Cybula), sok z czerwonych borówek (Kazimierz Jankowski - Nagrodę ARR) oraz nalewka Żenicha (Marta i Jolanta Makar). W kategorii inne produkty regionalne nagrodę otrzymał Waldemar Pieczulis za kartacze Cepelinai oraz Barbara Giemza za krokiety puszczańskie (nagroda ARR).

Do nagrody Perła 2015 nominowano (będą reprezentować Podlaskie podczas finału krajowego w Poznaniu): pasztet z dzika Małgorzaty Ostapowicz, szczupak faszerowany pieczony w tataraku Tomasza Siergiejewicza, ser nabdużański dojrzewający Grażyny Putkowskiej, ser owocowy Danuty Zimnickiej i listkowiak Moniki Potockiej.

W kategorii Od pola do stołu nagrodzono: kiszkę ziemniaczaną państwa Pieczulis z Ruty, palcówkę Andrzeja i Krzysztofa Józefczuk ze Swojskiej chaty oraz prosiaka pieczonego Tadeusza Protasiewicza.

Organizatorami konkursu byli: marszałek województwa, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl