W konkursie biorą udział restauracje: Alumnat w Tykocinie, Carska z Białowieży, Pod Sokołem z Sokółki, a także białostockie lokale - Babka, A Propos, Cristal, Lipcowy Ogród, Czarna Owca oraz Ilios.
Przedmiotem Konkursu jest prezentacja najlepszej przekąski i dania gorącego z wykorzystaniem produktów regionalnych. Zadaniem każdego uczestnika Konkursu jest przygotowanie: przystawki z wykorzystaniem podrobów, a także dania głównego z użyciem serów regionalnych oraz trawy żubrowej.
W kapitule Konkursu zasiadają znani szefowie kuchni: Robert Sowa, Tomasz Jakubiak, Paweł Gruba, Zbigniew Kopycki i Maciej Rosiński. Jest też grupa jurorów VIP, a wśród nich: Maria Pakulnis, Walentyna Jałocha, Danuta Katryńska i Przemysław Tuchliński.
Celem głównym imprezy jest kultywowanie, propagowanie i pogłębiane wiedzy o podlaskiej tradycji kulinarnej. Odbędzie się ona 31 maja w siedzibie Podlaskiej Akademii Kulinarnej.
Portal BiałystokOnline patronuje imprezie.
Szczegóły:
Konkurs na Najlepszą Restaurację Województwa Podlaskiego 2016 r.