Kultura i Rozrywka

Wróć

Najlepsza restauracja woj. podlaskiego. Kucharze zmierzą się w konkursie

2016-05-31 12:22:28
Dziewięć lokali zmierzy się w konkursie na najlepszą restaurację województwa podlaskiego. Jego drugą edycję organizuje Podlaska Akademia Kulinarna.
materiały Podlaskiej Akademii Kulinarnej
W konkursie biorą udział restauracje: Alumnat w Tykocinie, Carska z Białowieży, Pod Sokołem z Sokółki, a także białostockie lokale - Babka, A Propos, Cristal, Lipcowy Ogród, Czarna Owca oraz Ilios.

Przedmiotem Konkursu jest prezentacja najlepszej przekąski i dania gorącego z wykorzystaniem produktów regionalnych. Zadaniem każdego uczestnika Konkursu jest przygotowanie: przystawki z wykorzystaniem podrobów, a także dania głównego z użyciem serów regionalnych oraz trawy żubrowej.

W kapitule Konkursu zasiadają znani szefowie kuchni: Robert Sowa, Tomasz Jakubiak, Paweł Gruba, Zbigniew Kopycki i Maciej Rosiński. Jest też grupa jurorów VIP, a wśród nich: Maria Pakulnis, Walentyna Jałocha, Danuta Katryńska i Przemysław Tuchliński.

Celem głównym imprezy jest kultywowanie, propagowanie i pogłębiane wiedzy o podlaskiej tradycji kulinarnej. Odbędzie się ona 31 maja w siedzibie Podlaskiej Akademii Kulinarnej.

Portal BiałystokOnline patronuje imprezie.

Szczegóły: Konkurs na Najlepszą Restaurację Województwa Podlaskiego 2016 r.
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl