Nauka

Wróć

Młodzież z Podlasia będzie próbowała pobić śniadaniowy rekord Guinessa

2015-10-27 00:00:00
Uczniowie z Podlasia chcą podjąć próbę ustanowienia nowego światowego rekordu w największej lekcji przyrządzania zdrowego śniadania.
Materiały prasowe
W województwie podlaskim od początku roku szkolnego organizowane są lekcje w Klubach Śniadanie Daje Moc. Szkoła Podstawowa im. Obrońców Westerplatte w Rutkach już odnosi na tym polu pierwsze sukcesy – uczniowie wygrali konkurs na hasło promujące udział w tym programie. 6 listopada mają zamiar pobić śniadaniowy rekord.

- Od kilku lat w naszej szkole zwracamy uwagę na to, co nasi uczniowie jedzą na drugie śniadanie i czy są to zdrowe posiłki. Bierzemy udział w wielu projektach związanych ze zdrowym odżywianiem, a rekord Guinnessa to przede wszystkim doskonała forma promocji zdrowego żywienia i wielka frajda dla uczniów. Emocje są ogromne! Aby wszystko przebiegło sprawnie, w wydarzenie angażujemy rodziców, nauczycieli i uczniów, którzy z ogromną chęcią pomagają szkole w organizacji tego wyjątkowego dnia – mówi Bogusława Grądzka, koordynatorka Szkoły Podstawowej im. Obrońców Westerplatte w Rutkach.

6 listopada o godzinie 10.00 w największej lekcji gotowania zdrowego śniadania wezmą udział uczniowie klas 0-3 szkół podstawowych w całej Polsce. Wyzwanie podejmie też młodzież z Podlasia.

W szkołach, które biorą udział w programie, nauczyciele i uczniowie mogą liczyć m.in. na nowoczesne pomoce dydaktyczne. Lekcje o zdrowym odżywianiu odbywają się w formie wycieczek, eksperymentów i pokazów, by jak najbardziej zainteresować tą tematyką dzieci.

Program Śniadanie Daje Moc od 5 lat przyczynia się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci
- Dzięki programowi obserwujemy nie tylko wzrost świadomości nauczycieli i rodziców na temat roli śniadania w diecie dziecka, lecz także entuzjazm dla zdrowego odżywiania wśród najmłodszych - mówi Ewa Gayny, przedstawicielka Partnerstwa dla Zdrowia.

Program zwiększył wyraźnie zaangażowanie rodziców w żywienie dzieci. Aż 56% nauczycieli biorących udział w programie zauważyło pozytywną zmianę, podczas gdy wśród nauczycieli niezwiązanych z programem tylko 32% miało takie obserwacje. Zwrócono również uwagę na poprawę jakości śniadań.
Justyna Fiedoruk
justyna.f@bialystokonline.pl