Miód z Sejneńszczyzny chroniony przez Unię Europejską
Miód z Sejneńszczyzny to kolejny po fasoli wrzawskiej, polski produkt zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
sxc.hu
Obszar produkcji miodu położony jest w dorzeczu Niemna na pograniczu Polski i Litwy, na terytorium mezoregionu Pojezierza Wschodniosuwalskiego.
Do miodu wytworzonego po stronie polskiej odnosi się określenie miód z Sejneńszczyzny, a Lazdiju krašto medus - do miodu wytworzonego po stronie litewskiej. Pod tą nazwą może być sprzedawany wyłącznie miód pszczeli nektarowy - wielokwiatowy. Jest to produkt wyjątkowy i ściśle związany z obszarem, z którego pochodzi. Miód wytwarzany jest w oparciu o kilkadziesiąt charakterystycznych dla tego obszaru gatunków roślin miododajnych, m.in. różne gatunki wierzb, klonów, mniszka pospolitego, koniczyny białej i łąkowej, ze znacznym udziałem roślin motylkowych.
Odznacza go charakterystyczny silny aromat oraz goryczkowaty posmak. Cechą specyficzną miodu jest również zabarwienie - od ciemnożółtego do ciemnozłotego oraz lekkie zmętnienie.
andy