Aktualności

Wróć

Mięsopust u wyznawców Prawosławia

2010-02-03 00:00:00
Prawosławni w Polsce rozpoczęli w poniedziałek tydzień mięsopustny. Zgodnie z tradycją jest to ostatnie siedem dni, podczas których można spożywać pokarmy na bazie mięsa.
Mięsopust stanowi jeden z dwóch tygodni przedpościa, przygotowującego prawosławnych do Wielkiego Postu. W tym roku przygotowania rozpoczęły się wyjątkowo wcześnie z uwagi na wczesną datę Paschy - 4 kwietnia. W związku z tym karnawał prawosławnych jest w tym roku bardzo krótki.

Przyszła niedziela zainauguruje świętowany hucznie, zwłaszcza u naszych wschodnich sąsiadów, tydzień Maslenicy. To siedem dni podczas których próbowane będą placki, naleśniki, bliny i inne wypieki na bazie mąki, serów i mleka. Cerkiew w tych dniach zawiesza tradycyjny post, który występuje w środę i piątek.

Tegoroczna Wielkanoc wypada tego samego dnia w Kościele prawosławnym oraz katolickim.

źródło: cerkiew.pl
MAG