Zdrowie

Wróć

Kukurydza na dobry początek dnia. Zdrowe śniadanie pełne energii [PRZEPISY]

2024-09-10 12:39:19
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale czy zawsze wiemy, co przygotować, kiedy brakuje nam czasu. Specjalistka ds. żywienia Magdalena Czyrynda-Koleda w ramach kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” podpowiada, jak w łatwy sposób wykorzystać kukurydzę i stworzyć pełnowartościowe dania.
Pixbay
Poranny pośpiech nie zawsze sprzyja zdrowym wyborom żywieniowym. Zwykle decydujemy się na szybkie, gotowe produkty, które nie dostarczają nam jednak potrzebnej energii. Tymczasem śniadanie jest kluczowe dla dobrego samopoczucia i wydajności w pierwszej części dnia. Magdalena Czyrynda-Koleda, ekspertka żywieniowa proponuje alternatywę – kukurydzę i jej przetwory. Kasza kukurydziana, mąka czy klasyczne ziarna kukurydzy mogą stać się podstawą pożywnych i ciepłych dań, które doskonale sprawdzą się zwłaszcza w chłodniejsze miesiące. Dzięki nim śniadanie stanie się sycącym i smacznym posiłkiem, który można szybko przygotować nawet w zabiegane poranki.

JAJKA SADZONE NA POMIDORACH Z KUKURYDZĄ I SZPINAKIEM

Składniki:

• 3 jajka
• 1 mały oscypek
• 1 cebula szalotka
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 szklanki kukurydzy z puszki lub ze słoika
• 2 duże pomidory malinowe
• 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• przyprawy do smaku: sól, pieprz cytrynowy, bazylia, lubczyk, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Pomidory zalane wrzątkiem pozostawić na około 7 minut. Po tym czasie obrać je ze skórki i pokroić w kostkę. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Szpinak umyć i osuszyć, a oscypka pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju delikatnie zarumienić cebulę z czosnkiem. Dołożyć szpinak. Całość doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać pomidory i przecier. Dusić przez kilka minut, aż sok pomidorowy nieco się zredukuje. Następnie dorzucić odsączoną z zalewy kukurydzę. Na patelni zrobić 3 wgłębienia i wbić w nie jajka. Wszystko razem ponownie posypać solą, pieprzem i ziołami. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut, aby białko się ścięło, a żółtko zostało płynne. Przed podaniem posypać kawałkami oscypka i opcjonalnie ulubioną zieleniną bądź świeżymi ziołami.

[zdjecie]100662[/zdjecie]
KASZA KUKURYDZIANA ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM

Składniki:

• 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
• 1/2 szklanki wody
• 1 szklanka mleka krowiego 2% lub napoju roślinnego, np. owsianego bez cukru
• 1 łyżeczka miodu
• 5 śliwek węgierek świeżych lub mrożonych
• garść ulubionych owoców mrożonych typu maliny, jeżyny, borówki
• szczypta cynamonu, czarnuszki i soli
• 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Kaszę przesypać do małego garnka i zalać wodą z mlekiem. Całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, delikatnie posolić i gotować przez 5-7 minut – co jakiś czas przemieszać. Gdy kasza będzie ugotowana, przykryć garnek pokrywką i pozostawić jeszcze kilka minut. W międzyczasie umyte śliwki przekroić na pół i wyjąć z nich pestkę. Na niewielkiej patelni rozpuścić masło. Dołożyć śliwki i dusić 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i połączyć z miodem. Następnie posypać po wierzchu cynamonem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową kaszę przełożyć do miski. Na wierzchu ułożyć duszone śliwki oraz mrożone owoce. Posypać delikatnie cynamonem z czarnuszką.

[zdjecie]100663[/zdjecie]
KUKURYDZIANE PLACKI Z MAŚLANKĄ

Składniki:

• 110g mąki kukurydzianej wymieszanej z mąką owsianą
• 1 jajko
• 200g maślanki naturalnej
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka cukru
• 1 mała szklanka borówek (można również użyć mrożonych jagód bądź truskawek)
• cukier puder do oprószenia placków
• olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier oraz sodę oczyszczoną. Dodać maślankę i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ubić trzepaczką. Dodać umyte i osuszone borówki. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać na średnim ogniu. Nakładać łyżką porcje ciasta. Placki smażyć po około 1 minutę z każdej strony. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

[zdjecie]100664[/zdjecie]
Organizatorem kampanii promocyjno-edukacyjnej „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: https://www.kukurydzadlazdrowia.pl/ oraz na profilu: https://www.facebook.com/KukurydzaDlaZdrowia
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl