Aktualności

Wróć

Kto poprowadzi restauracje i bary na stadionie miejskim? Kto odda więcej zysku

2016-02-02 07:58:40
Spółka stadion miejski ogłosiła przetarg, w którym chce wybrać operatora gastronomicznego. Ma on prowadzić stałą działalność na terenie obiektu oraz zapewnić obsługę podczas wszystkich imprez.
Michał Kardasz
Spółka Stadion Miejski szuka firmy, która będzie prowadzić stałą działalność gastronomiczną na terenie obiektu przy Słonecznej - zapewni obsługę gastronomiczną podczas wszystkich imprez masowych, korporacyjnych, VIP oraz wydarzeń specjalnych. Ma również karmić najemców lóż skybox oraz sprzedawać napoje alkoholowe i bezalkoholowe w czasie meczy.

Przetarg dotyczy wynajmu powierzchni gastronomicznych, które mają łącznie ponad 1000 m2. Wszystkie są w stanie deweloperskim, a więc przyszły użytkownik musi liczyć się z ich urządzeniem. Obejmują one 6 części. Największa to strefa VIP o łącznej powierzchni 400 m2. Kolejne to: super VIP (60 m2), przestrzeń otwarta na poziomie +1 (145 m2), przestrzeń otwarta na poziomie +2 (235 m2), restauracje z zapleczem skybox na poziomie +3 (88 m2) oraz pomieszczenia w części biurowo-administracyjnej (108 m2).

Najemca tych pomieszczeń będzie musiał płacić stadionowi miejskiemu miesięcznie 12 zł netto za każdy metr kwadratowy, czyli ponad 12 tys. zł, oraz procent swoich przychodów. To właśnie o ten procent będą rywalizować uczestnicy przetargu. Stadion powierzy prowadzenie gastronomii firmie, która zadeklaruje, że przekaże największą część swojego zysku (stawkę wywoławczą ustalono na 2%). Ponadto najemca będzie opłacał rachunki za energię elektryczną i cieplną, zużytą wodę oraz z tytułu użytkowania części wspólnych.

Podpowiedzią do ustalenia wartości przetargu jest frekwencja na obiekcie. W 2015 r. białostocki stadion odwiedziło prawie 354,3 tys osób. Średnio na każdym meczu było 12,3 tys. kibiców. Dodatkowo odbyły się 4 duże imprezy. W bieżącym roku stadion planuje przyciągnąć 380 tys. osób.

W przetargu mogą wystartować firmy, które mają co najmniej 3-letnie doświadczenie w zarządzaniu lokalami gastronomicznymi obsługującymi chociaż 500 osób oraz obsługiwały imprezy masowe z minimum 5 tys. uczestników.

Przetarg odbędzie się 8 lutego. Umowa zostanie zawarta do końca 2017 r.
Ewelina Sadowska-Dubicka
ewelina.s@bialystokonline.pl