Festiwal Literacki Autorzy i książki to coroczne wydarzenie, które od lat gromadzi w Książnicy Podlaskiej licznych mieszkańców naszego regionu. Choć nazwa sugeruje głównie literacki charakter, tak w rzeczywistości wydarzenie przyciąga szerokie grono pasjonatów ogólnie rozumianej kultury. W minionym roku, podczas siódmej edycji festiwalu, wydarzenie odbywało się pod hasłem na wesoło jako hołd złożony wielkiemu komediopisarzowi Aleksandrowi Fredrze. Podczas tych dni Książnicę Podlaską odwiedzili wybitni autorzy, odbyły się spotkania autorskie, warsztaty, spektakle teatralne, a także koncerty. W tym roku Książnica Podlaska zaprasza na edycję pod hasłem smak.
- Będzie bardzo smakowicie i wszystkim będziemy mówili smacznego, ponieważ każdy z nas lubi jeść i smakować, a smakujemy również życie i gusty. Całe wydarzenie będzie również o tym. To już ósma edycja i myślę, że każdy kto do nas przyjdzie znajdzie coś dla siebie. Naszymi gośćmi będą blogerzy, ludzie piszący o jedzeniu, a także osoby, które będą opowiadały o jedzeniu w literaturze. Pozwolimy naszym czytelnikom, aby również to posmakować i wyobrazić sobie jak wiele różnych potraw smakowali bohaterowie utworów - zapowiada Beata Zadykowicz, dyrektorka Książnicy Podlaskiej im. Łukasza Górnickiego w Białymstoku.
O tym jak smak łączy się z literaturą
Wydarzenia festiwalowe rozpoczną się już w środę (15 maja). Na ten dzień zaplanowane jest spotkanie z Julią Bator, popularyzatorką zdrowego trybu życia, która na swoim koncie ma bestseller Zamień chemię na jedzenie. Autorka opowie o tym czy zdrowe może być smaczne. Po spotkaniu odbędzie się stand-up Krzysztofa Szubzdy.
W czwartek (16 maja) Książnicę Podlaską odwiedzi Łukasz Modelski, który zaprosi uczestników we wspólną podróż z degustacją potraw literackich. Uczestnicy będą mogli pójść śladami Leopolda Blooma po dublińskich uliczkach, delektując się przy tym różnymi potrawami. Na stole zagoszczą m.in. słynna kanapka z serem gorgonzola oraz sałatka ziemniaczana znana z Ruchomego święta Ernesta Hemingwaya.
- Z jedzeniem jest prosta prawda - ono nam bardziej smakuje jeśli ma jakąś opowieść. Dlatego właśnie smakosze whisky mogą wiedzieć skąd pochodzi dany trunek, jak długo się fermentował i w jakich beczkach, ale także dlaczego sery pochodzą z konkretnych regionów. My lubimy opowieść do jedzenia, a Łukasz Modelski jest mistrzem tych opowieści - podkreśla Tomasz Filipowicz z Książnicy Podlaskiej w Białymstoku.
W piątek (17 maja) instytucję odwiedzi Zbigniew Stryj, znany polski aktor filmowy i teatralny, a także reżyser, poeta i malarz, który zabierze uczestników w rozmowę na temat smakowania sztuki. Tego samego dnia odbędzie się również spotkanie z polskim aktorem Michałem Koterskim, którego można znać z wielu kulturowych polskich produkcji. Opowie o tym, czy w smakach życia można się zatracić.
W sobotę (18 maja) polska aktorka Joanna Brodzik zaprasza festiwalowych uczestników na spotkanie wokół książki Umami. Opowieści i przepisy. Podczas tego spotkania będzie można dowiedzieć się jak wielką inspiracją mogą być podlaskie smaki. Festiwalowe wydarzenia zamknie spotkanie z polską piosenkarką Anną Jurksztowicz. Zaprezentuje ona uczestnikom publikację IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić. Festiwalowi będzie towarzyszyć wystawa Dzikie smaki Pawła Stasiewicza.
- Pomysł na smak pojawił nam się w głowie właśnie przez jedzenie. Każdy lubi jeść, jak i również my, jednak o smaku można mówić również w innych kontekstach. Coś może być stworzone ze smakiem, można też kosztować smaki życia, stąd taki wybór naszych gości - opowiada Tomasz Filipowicz.
Więcej informacji: Festiwal Literacki Autorzy i książki - Edycja VIII