Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” - można przesyłać zgłoszenia
Umiesz przyrządzać ciekawy, lokalny produkt kulinarny? Jest on częścią tradycji regionu? Zgłoś się do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów! Możesz to zrobić do 13 czerwca.
Pixabay.com/Zdjęcie ilustracyjne
Wystartowała XXI edycja ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Jest to konkurs na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Zgłoszenia należy wysyłać do 13 czerwca.
Pod uwagę będą brane kulinaria w następujących kategoriach:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego: produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty mleczne, miody.
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego: przetwory owocowe, przetwory warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze.
- Napoje regionalne: napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe.
- Inne produkty regionalne łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Jest także kategoria specjalna Od pola do stołu, w której uczestniczyć mogą producenci mający produkt nieprzetworzony (jak np. jabłka starych odmian lub jaja od kur rdzennych ras) lub wytwarzający produkt, który nie jest tradycyjny, ale za to jego skład oparty jest o składniki pochodzące z własnych upraw lub hodowli.
Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. W województwie podlaskim organizatorami eliminacji jest Samorząd Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie oraz Oddział Terenowy w Białymstoku Krajowego Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Laureaci w latach kolejnych mogą ubiegać się o prestiżowy tytuł Perły [kulinarnego dziedzictwa].
Zgłoszenia, w terminie do 13 czerwca należy przekazywać do PODR w Szepietowie.
Anna Kulikowska
anna.kulikowska@bialystokonline.pl