Biznes

Wróć

Kompania Piwowarska inwestuje w Białymstoku. W sąsiedztwie zakładu będzie ciszej

2016-08-31 18:27:51
Kompania Piwowarska nabyła działkę w Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym. Zagospodarowanie nowo nabytego terenu pozwoli poprawić warunki logistyczne Browaru Dojlidy.
materiały prasowe
Kompania Piwowarska zainwestowała w działkę mieszczącą się w Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym. Teren o powierzchni 1,3 ha, przylegający do browaru, umożliwi przede wszystkim wprowadzenie udogodnień logistycznych i zmniejszenie uciążliwości ruchu samochodów ciężarowych w sąsiedztwie zakładu, co z pewnością docenią okoliczni mieszkańcy.

Działka może zostać również przeznaczona pod instalację do segregowania i dostarczania na linie rozlewnicze różnego rodzaju opakowań, która przy obecnych trendach panujących w branży piwnej jest pilnie potrzebna.

- Trzeba bowiem pamiętać, że piwne innowacje produktowe, które systematycznie trafiają na sklepowe półki, to nie tylko smaki i warianty piw, ale także coraz to nowe opakowania. To z kolei powoduje zwiększenie ilości i różnorodności opakowań. Wspomniana instalacja segregująca przyczyniłaby się do zwiększenia efektywności w tym obszarze działania browaru - wyjaśnia Jacek Winiarski, dyrektor Browaru Dojlidy.

W ostatnich latach inwestycje w Browarze Dojlidy polegały głównie na unowocześnianiu technologii warzenia piwa lub były związane z ekologią i zrównoważonym rozwojem przedsiębiorstwa. Między innymi zastosowano w nim energooszczędne instalacje oświetlenia czy systemy zmniejszające zużycie wody potrzebnej do warzenia piwa. Zakup działki związany jest natomiast z rozbudową przestrzenną i zwiększeniem konkurencyjności obiektu poprzez zmniejszenie kosztów produkcji.

Browar zyskał prawo do nabycia działki w wyniku przetargu ogłoszonego przez urząd miejski.

Browar Dojlidy działa już niemal 250 lat. Do Kompanii Piwowarskiej został włączony w 2003 r. W ciągu czterech lat spółka przeznaczyła na inwestycje ok. 150 mln zł. Browar Dojlidy został wówczas wyposażony w nową linię rozlewniczą, warzelnię, piwnice i magazyn wyrobów gotowych. Dzięki temu jego moce produkcyjne wzrosły prawie trzykrotnie.
Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl