Kolorowe, zdrowe i pyszne obiady dla najmłodszych! Odkryj moc warzyw [PRZEPISY]
Chcesz, aby Twoje dziecko zjadało pełnowartościowy i smaczny obiad? Postaw na warzywa! Kampania „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” podpowiada jak w prosty sposób wzbogacić codzienne posiłki o zdrowe i kolorowe składniki.
Pixbay
Obiad to kluczowy posiłek dnia, zwłaszcza dla rosnących maluchów. Przygotowując go, warto zadbać, aby był nie tylko pełnowartościowy, ale również atrakcyjny i smaczny. Wykorzystaj ulubione składniki swojego dziecka i dodaj do nich porcje świeżych warzyw. Dzięki temu zapewnisz maluchowi odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Inspiracji możesz szukać w propozycjach Ambasadorek kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, które pokazują, jak w prosty sposób stworzyć pożywne i kolorowe dania obiadowe. Kampania organizowana przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych ma na celu promowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych.
MAKARON Z SOSEM CUKINIOWYM I KURCZAKIEM
Autorki: Joanna Anger i Anna Piszczek, autorki bloga Alaantkoweblw.pl
Składniki (4 porcje):
● 200 g ulubionego makaronu pełnoziarnistego, np. świderki
● 1 duża cukinia
● 2-3 szalotki
● 2 ząbki czosnku
● pół szklanki śmietanki słodkiej 30%
● pół szklanki wody
● 200 g piersi z kurczaka
● 1/3 łyżeczki oregano suszonego
● 1/3 łyżeczki bazylii
● szczypta soli i pieprzu
● olej rzepakowy
● opcjonalnie: 2 gałązki natki pietruszki
Cukinię należy obrać i pokroić w kostkę lub na talarki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i połóż kawałki cukinii. Szalotkę drobno posiekaj i również dodaj. Warzywa wymieszaj i podsmaż. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem duś na małym ogniu, aż cukinia zmięknie. Zalej warzywa wodą i śmietaną, przelej do kielicha blendera i zmiksuj na gładki sos. W tym czasie ugotuj ulubiony makaron. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę, posyp oregano, bazylią i oprósz solą z pieprzem. Na małej patelni rozgrzej olej i przełóż kurczaka. Mięso delikatnie podsmaż. Ugotowany makaron odcedź oraz wymieszaj z sosem i kurczakiem. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
ZIELONE MIELONE ZE SZPINAKIEM
Autorki: Joanna Anger i Anna Piszczek, autorki bloga Alaantkoweblw.pl
Składniki (12 sztuk):
● 300 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
● 200 g liści świeżego szpinaku
● 1 jajko
● 1,5 łyżki kaszy manny
● 2 małe ząbki czosnku
● pół cebuli
● szczypta soli i pieprzu
● olej rzepakowy
Surowy szpinak zblenduj. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Do miski przełóż mięso, cebulę, dodaj szpinak, jajko, kaszę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 15 minut. Uformuj w dłoniach niewielkie kotlety. Rozgrzej olej na patelni i usmaż kotlety. Możesz je również udusić w niewielkiej ilości wody lub upiec w piekarniku (uformuj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je olejem).
SAŁATKA Z PIECZONYCH BATATÓW I CIECIERZYCY
Autorka: Magdalena Ciężkowska, dietetyczka dziecięca, autorka bloga Dziecizdrowoodzywione.pl
Składniki:
● 2 sztuki batatów
● 1,5 szklanki lub 1 puszka ciecierzycy gotowanej
● garść małych pomidorków
● duża garść szpinaku lub innej sałaty
● ok. 140 g sera typu feta
● 2 łyżki oleju
● 1 łyżeczka wędzonej papryki
● sól, pieprz
Sos:
● 2 łyżki oleju
● 1 łyżeczka octu jabłkowego
● 1 łyżka miodu
Piekarnik rozgrzej do 200°C z termoobiegiem. Bataty obierz i pokrój w kostkę. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, dobrze ją wypłucz i dodaj do batatów. Do warzyw wlej olej, wsyp wędzoną paprykę, sól i wymieszaj. Bataty i ciecierzycę przełóż na blachę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika na 20 minut. Aby przygotować sos, najpierw wymieszaj miód z octem, a na koniec dodaj olej i wymieszaj do jednolitej konsystencji. Sałatę i pomidorki wyłóż na talerzyki, skrop sosem oraz wymieszaj. Następnie dodaj upieczone bataty i cieciorkę oraz opcjonalnie pokruszony ser. Sałatkę podawaj na ciepło lub zimno.
GOFRY WARZYWNE NA DWA SPOSOBY
Autorka: Joanna Brodzicka, autorka bloga Wkawiarence.pl
Składniki:
● 4 jajka
● pół szklanki oleju
● pół szklanki cukru
● 1/4 łyżeczki soli
● 3 szklanki mąki
● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
● 1,5 szklanki wody gazowanej
● 100 g startego żółtego sera
● pół startej cukinii
● pół poszatkowanego brokułu
● ulubione warzywa jako dodatek
Oddziel żółtka od białek. Białka z solą ubij na lśniącą, sztywną pianę. W misce wymieszaj żółtka z cukrem i olejem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do żółtek. Wlej wodę gazowaną, dodaj starty żółty ser i odrobinę soli. Zmiksuj na średnio gęstą konsystencję. Na koniec do mieszaki przełóż pianę z białek. Do jednej połowy gotowego ciasta dodaj startą na tarce cukinię, a do drugiej brokuła. Gofry upiecz w gofrownicy. Podawaj z dodatkiem ulubionych warzyw.
BURACZKOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM WANILIOWYM
Autorka: Joanna Brodzicka, autorka bloga Wkawiarence.pl
Składniki:
● 2 szklanki mąki pszennej
● 2 szklanki mleka
● pół szklanki wody gazowanej
● 2 jajka
● 1 burak
● do wyboru: serek śmietankowy, ricotta, twarożek
● laska wanilii
● łyżka masła
● łyżka cukru
● szczypta soli
Startego na tarce buraka zagotuj w rondelku w 1 szklance mleka. Papkę buraczaną gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj łyżkę masła i drugą szklankę mleka. Całość przelej do miski, dodaj jajka, mąkę, szczyptę soli. Całość zblenduj na gładką, lejącą się masę naleśnikową. Serek połącz z laską wanilii i cukrem. Usmaż cienkie naleśiki. Gotowe placki naprzemiennie posmaruj serkiem, tworząc torcik. Na wierzch pokrój jabłko i polej miodem.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl