Kultura i Rozrywka

Wróć

Karol Okrasa na Podlasiu. Gotował w Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu

2017-11-03 11:12:50
Kolejny odcinek programu Okrasa łamie przepisy w całości będzie poświęcony kuchni podlaskiej. Nagrany został w Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu.
Marcin Nawrocki/Wrota Podlasia
W czasie nagrania odcinka popularnego programu Karol Okrasa gotował pożywne potrawy z lokalnych produktów. Stały się one także inspiracją do stworzenia nowych, autorskich dań, np. rosołu z kaczki z ciemnym piwem, razowym chlebem i odrobiną oleju z czarnuszki. Do innych dań wykorzystane zostały sery.

Warto przypomnieć, że w kwietniu Karol Okrasa otrzymał tytuł Honorowego Ambasadora Województwa Podlaskiego. Gościem odcinka był Jerzy Leszczyński, marszałek województwa podlaskiego. Opowiadał on o regionalnych smakach, podlaskich tradycjach kulinarnych, ale też najnowszych osiągnięciach w dziedzinie gospodarki.

Program Okrasa łamie przepisy można będzie obejrzeć w sobotę (4.11) o godz. 13.35 na antenie TVP1.

Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl