Jesteś tym, co jesz. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Jedzenie niezdrowych rzeczy może prowadzić nie tylko do otyłości, ale także do wielu innych chorób. W Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania szczególnie pamiętajmy o tym, że jesteśmy tym, co jemy.
pixabay.com
8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który zapoczątkowano w 2007 r.
To bardzo ważne, by w dzisiejszym świecie, kiedy lekarze biją na alarm w związku z rosnącą otyłością, zwłaszcza wśród dzieci, zwracać uwagę na to, co się je. To nie takie trudne w związku z tym, że w Polsce bardzo modne stało się ostatnimi czasy bycie fit. W internecie mnóstwo jest darmowych porad dietetyków czy materiałów wideo z treningami, które można wykonać w domu. Wszystko po to, aby ludzie zmienili swoje nawyki żywieniowe i przez to dążyli do zdrowia ducha i ciała.
Co ciekawe, w modzie jest też zdrowe gotowanie - niekiedy ci, którzy nie lubili stać przy garach, zainspirowani kolorowymi zdjęciami w mediach społecznościowych ośmielają się i odkrywają ukryte kulinarne zdolności. Wzrastająca świadomość ludzi w tych tematach to bardzo pozytywne zjawisko. Zachęcamy do przemyślenia swoich nawyków i, jeśli to potrzebne, zmiany na lepsze.
Monika Zysk
monika.zysk@bialystokonline.pl