Kultura i Rozrywka

Wróć

Jedzenie, które poprawia nastrój. Przed nami Restaurant Week

2022-03-21 07:57:08
Jedzenie jest niewątpliwie jedną z największych przyjemności. Podczas spożywania posiłku uruchamiają się nasze zmysły. Można nawet określić, że jest to swoisty rytuał. Wiosenna edycja Restaurant Week odbywać się będzie pod hasłem comfort food.
Materiały prasowe
Smakowe upodobania mogą się różnić. Jedni kochają tradycyjną kuchnię polską, inni rozpływają się z każdym kolejnym kęsem pizzy czy burgera. Na pewno jedzenie sprawia ogromną przyjemność i pobudza wiele zmysłów. Człowiek głodny, to człowiek zły - mówi popularne porzekadło. W spożywaniu posiłków nie chodzi tylko o zaspokajanie głodu, jedzenie odpręża, poprawia nastrój, rośnie w nas poziom zadowolenia. Zaczęto określać to mianem comfort food.

Są to posiłki lub produkty, których spożycie zapewnia nam psychiczne ukojenie i poprawę nastroju. To dania, które mogą nam się kojarzyć z beztroskim dzieciństwem, pamiętnymi wakacjami lub radosnymi chwilami spędzanymi przy posiłkach z bliskimi.

I właśnie ta idea i to hasło będzie przyświecać tegorocznej wiosennej edycji Restaurant Week. Ten trend to nowa fala, która wchodzi nie tylko do naszych domów, których jest elementem, ale też do restauracji.

Dań w stylu comfort food będzie można spróbować podczas Restaurant Week w Białymstoku. W cenie 59zł, na wszystkich gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Białostoccy szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań. Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy, zachwyci, zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu gości oraz ich dobre samopoczucie. Na gości w festiwalowym menu czekają więc np. kartacze z zielonym groszkiem, koperkowy sos veloute i pieczona młoda kapusta. Choć zwykle kojarzone z niedzielnym obiadem, podawane ze skwarkami, w festiwalowym menu pojawiają się w unowocześnionym wydaniu, także w wersji wegańskiej. To doskonała okazja do połączenia tradycyjnych smaków, z nowoczesnym twistem.

W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych miast w całej Polsce, w tym aż 11 z Białegostoku. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie.

W Białymstoku i regionie, wśród festiwalowych restauracji znalazły się: Cechowa, Dwór Czarneckiego, Koku Sushi Antoniuk, Kwestia Czasu, Lipcowy Ogród, Oranżeria w Hotelu Branicki, Osteria Wino i Smak, Świętojańska 21, Talerz Smaku, Tokaj, Zamek w Tykocinie. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.

W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu lub wygodnie w aplikacji.

Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Restaurant Week potrwa od 23 marca do 10 kwietnia.

Portal BiałystokOnline.pl patronuje wydarzeniu.
Anna Kulikowska
anna.kulikowska@bialystokonline.pl