Jarmark Kaziukowy - tradycyjnie i smacznie
Dwa dni potrwa Wielki Jarmark Kaziukowy. Odbędzie się on sobotę (19.03) oraz w niedzielę (20.03) na placu przed Teatrem Dramatycznym. Będzie można zakupić produkty regionalne.
Grzegorz Chuczun
Wielki Jarmark Kaziukowy jest już tradycją w Białymstoku.
Kaziuk ma swoje korzenie na Litwie. Przez czterysta lat odbywał się jarmark odpustowy w Wilnie w dzień świętego Kazimierza (4 marca). W jego trakcie odbywały się pochody na czele z kuglarzami i przebierańcami. Współcześnie to trzydniowy kiermasz odbywający się w różnych miejscach miasta połączony z występami artystycznymi. Można spotkać wiele ciekawych wyrobów rzemiosła ludowego i artystycznego. Kaziuki stały się popularne również w innych miastach Litwy, a także poza jej granicami.
W Białymstoku Jarmark Kaziukowy organizuje Fundacja na rzecz Pomocy Dzieciom z Grodzieńszczyzny.
Wzorem lat ubiegłych będzie wielu wystawców z Polski czy Litwy.
Podczas wydarzenia będzie można zakupić palmy wielkanocne, tradycyjne sery, pieczywo, swojskie wędliny, także z Wilna. Na stoiskach będą dostępne miody, rękodzieło, biżuteria czy naturalne kosmetyki.
Wielki Jarmark Kaziukowy potrwa w sobotę (19.03) w godz. 8:00-16:00 oraz w niedzielę (20.03), również w godz. 8:00 - 16:00 na placu przed Teatrem Dramatycznym w Białymstoku.
Anna Kulikowska
anna.kulikowska@bialystokonline.pl