Odbędzie się ona w najbliższą sobotę w godz. 10-13 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku przy ul. Knyszyńskiej 12. W pierwszej części prelegenci opowiedzą o celiakii i żywności bezglutenowej. Z kolei w części drugiej będzie można spróbować potraw przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych, a także spotkać i porozmawiać z prelegentami oraz wymienić doświadczenia z osobami dorosłymi oraz rodzicami dzieci na diecie bezglutenowej.
Celiakia to jedna z chorób przewlekłych, która wymaga rygorystycznego przestrzegania diety bezglutenowej (bez pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa) przez całe życie. Leczona dietą pozwala w pełni cieszyć się życiem, nieleczona - powoduje rozwój wielu innych chorób, a w przypadku dzieci również problemy w nauce, m.in. zaburzenia koncentracji i nadpobudliwość.
Program: Konferencja Żyj szczęśliwie z celiakią