Kim jest Alessia Di Donato?
Urodzona we Włoszech, a dokładniej w Rzymie, szefowa kuchni włoskiej. Jej specjalizacją jest cukiernictwo. Udziela również lekcji z technik gotowania, ale także pisze książki, które poświęcone są jedzeniu. Pasjonuje ją podróżowanie i sztuka.
Włoski Ferment
Żywność, która jest naturalnie konserwowana została orędowniczką bliskiej relacji, z miejscem pochodzenia Alessi Di Donato. Jak uważa sama szefowa kuchni ściśle wiąże się to z pojęciami tradycji, pamięci, czy tożsamości.
Włoski Ferment jest podróżą gastronomiczną, przez którą przeprowadzi zainteresowanych autorka. Zaczynając od rodzimych Włoch przebrnie przez kolejne regiony Europy, docierając do naszego kraju. Pochyli się nad tym, jak sztuka konserwowania wpływa na zachowanie i rozwój naszych tradycji. Poruszy również kwestie kulturowe, geograficzne i etnograficzne.
Zapisy na wydarzenie przez formularz:
Tutaj
Warunkiem uczestnictwa jest otrzymanie wiadomości mailowej z potwierdzeniem.
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Początek o godz. 15:00 w Galerii Arsenał przy ul. Mickiewicza 2.
O Galerii Arsenał
Białostocka Galeria Arsenał powstała w roku 1965. Pełniła wtedy rolę biura wystaw artystycznych. Od 1990 roku osobą prowadzącą galerię jest Monika Szewczyk. Aktualnie jest miejską instytucją kultury finansowaną z budżetu Miasta Białegostoku.