Inspekcja handlowa skontrolowała ryby i przetwory rybne. Nieprawidłowości są w ponad połowie placówek
Za mało tłuszczu w zawijańcu śledziowym z wiśnią czy za dużo białka w sałatce pikantnej z makrelą - m.in. takie nieprawidłowości wykryli kontrolerzy inspekcji handlowej podczas kontroli, które przeprowadzili w Białymstoku, Łomży i Kolnie.
sxc.hu
Jak poinformował Leszek Mironiuk, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku, celem siedmiu przeprowadzonych kontroli była ocena jakości handlowej i prawidłowości oznakowania ryb i przetworów rybnych oferowanych pod markami sieci handlowych oraz produktów z segmentu luksusowe.
Nieprawidłowości stwierdzono w 4 placówkach, co stanowi 57% objętych kontrolą. Dotyczyły one niewłaściwej jakości handlowej produktów rybnych w 3 placówkach handlowych i 1 hurtowni. W trakcie działań kontrolnych zbadano łącznie 41 partii produktów rybnych, z czego 6 zakwestionowano.
Efekt kontroli to 6 wystąpień pokontrolnych do producentów zakwestionowanych przetworów rybnych z wnioskiem o wyeliminowanie stwierdzonych nieprawidłowości oraz 6 informacji do Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Zielonej Górze i Gdyni.
andy