Biznes

Wróć

Inspekcja handlowa skontrolowała przetwory mięsne

2010-04-28 00:00:00
Zła jakość, niewłaściwe oznakowanie oraz przeterminowane towary - to najczęstsze uchybienia, z jakimi spotkali się pracownicy inspekcji handlowej podczas kontroli przetworów mięsnych w naszym regionie.
sxc.hu
Z informacji przekazanej przez Leszka Mironiuka, rzecznika prasowego Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku, wynika, że celem kontroli była ocena jakości handlowej przetworów mięsnych, w tym drobiowych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na wykrywanie zafałszowań oraz rzetelność informowania konsumentów o rodzajach oferowanych wyrobów, a także zamieszczanie oznaczeń wymaganych prawem żywnościowym.

Skontrolowano 8 placówek na terenie Białegostoku, Suwałk i Łomży, w tym po trzy hurtownie prowadzące obrót przetworami mięsnymi i sklepy sieci handlowych oraz dwie inne placówki detaliczne. Nieprawidłowości stwierdzono w połowie z nich.

Kontrolerzy stwierdzili niewłaściwą jakość przetworów mięsnych, złe oznakowanie towarów, zawyżenie należności na niekorzyść klienta i posługiwanie się niezalegalizowanymi przyrządami pomiarowymi. W jednej placówce oferowano do sprzedaży towary przeterminowane - były to 3 partie konserw drobiowych.

Jakie są efekty kontroli? Trzy mandaty karne, wycofanie z obrotu przeterminowanych towarów, dwa wystąpienia pokontrolne do producentów o niewłaściwej jakości, trzy informacje do właściwych miejscowo Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych oraz dwa pisma do właścicieli sklepów z wnioskami o pouczenie sprzedawców.
andy