Inspekcja handlowa skontrolowała pieczywo. W połowie placówek stwierdziła nieprawidłowości
Niższa zawartość ziaren w chlebie wieloziarnistym, wyższa zawartość wody w bułce tartej, nieprawidłowe oznakowanie pieczywa czy stosowanie niezalegalizowanych wag - między innymi takie uchybienia stwierdzili inspektorzy podczas przeprowadzonej kontroli.
sxc.hu
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku kontrolował pieczywo w małych piekarniach i cukierniach oferujących wyroby wyłącznie we własnych sklepach na rynku lokalnym. Przeprowadził łącznie 10 kontroli na terenie Białegostoku, Suwałk i Łomży. Nieprawidłowości stwierdzono w pięciu placówkach, co stanowi 50% objętych kontrolą.
Najczęściej kontrolerzy mieli zastrzeżenia do oznakowania pieczywa w opakowaniach jednostkowych - kwestionowali je aż w 4 placówkach. W dwóch placówkach niewłaściwie oznakowane było pieczywo sprzedawane luzem, stwierdzono wyższą zawartość popiołu nierozpuszczalnego w 10% HCL w bułce tartej oraz stosowano przyrządy pomiarowe z nieaktualnymi cechami legalizacji.
Ponadto kontrolerzy dopatrzyli się niższej zawartości ziaren w chlebie wieloziarnistym, niższej masy netto makowca, wyższej zawartości wody w bułce tartej i niezgłoszenia zmian w ewidencji działalności gospodarczej.
W wyniku kontroli nałożono m.in. mandaty karne oraz skierowano wystąpienia pokontrolne do producentów pieczywa z wnioskami o ustalenie przyczyn stwierdzonych nieprawidłowości i poczynienie starań celem ich wyeliminowania.
andy