GIS ponownie ostrzega. Tym razem chodzi o toksyny wykryte mięsie wołowym
W partii tatara wołowego wykryto bakterię Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga. Produkt jest pilnie wycofywany ze sprzedaży. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktu zaleca się kontakt z lekarzem.
Pixabay
Kontrola Głównego Inspektoratu Sanitarnego wykazała zakażenie bakterią STEC jednej z partii tatara wołowego. Chodzi o 200-gramowe opakowanie tatara o numerze partii 1032604. Producentem żywności jest Zakłady Mięsne Łuków S.A. Produkt jest przydatny do spożycia do 26 kwietnia.
[zdjecie]96665[/zdjecie]
Państwowa Inspekcja Pracy po przeprowadzonej kontroli uzyskała wynik pozytywny w czterech z pięciu próbek. Wspomniana bakteria może powodować problemy zdrowotne.
Komunikat GIS. Produkt jest wycofywany
W komunikacie wskazano na krwotoczne zapalenie okrężnicy oraz istniejące ryzyko bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może dojść do poważniejszych schorzeń: zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz zakrzepowej plamicy małopłytkowej.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu - czytamy na stronie internetowej GIS. Proces przebiega pod ścisłą kontrolą odpowiednich organów.
Agata Rosińska
24@bialystokonline.pl