Główny Inspektor Sanitarny informuje, że otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego kurnika K2 w podmiocie Ferma Drobiu Piotr Gościniak, ul. Słoneczna 49, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211341 - czytamy w wydanym komunikacie na stronie GIS-u.
W opinii Głównego Lekarza Weterynarii nie ma jednoznacznego dowodu, że jaja pochodzące z ww. gospodarstwa nie były skażone pałeczkami Salmonella, co może stanowić potencjalne ryzyko dla konsumentów.
W związku z tym, jak podaje GIS, podmiot odpowiedzialny za pakowanie jaj i wprowadzenie ich do obrotu zdecydował o konieczności wycofania jaj z obrotu.
Szczegóły dotyczące wycofanych jaj:
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019,
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019,
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019,
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019,
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020,
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020,
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020,
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020,
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020.
Inne produkty, które w ostatnim czasie zostały wycofane, bowiem znaleziono w nich groźne dla zdrowia bakterie lub inne nieprawidłowości:
-
Kubek bambusowy wycofano ze sprzedaży. Może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów,
-
Komunikat GIS: Wino z Lidla jest wycofane,
-
Uwaga! W tym smalcu mogą być kawałki metalu. Produkt wycofano ze sprzedaży,
-
Uwaga! GIS ostrzega przed papryką konserwową. Może być groźna dla alergików,
-
Bakteria w pieprzu z Białegostoku. GIS ostrzega,
-
Herbatniki z Biedronki zostały wycofane. Wykryto w nich dwutlenek siarki,
-
GIS ostrzega przed salmonellą. Wycofano niektóre partie jajek,
-
Lubiany produkt z Lidla wycofany. Może zawierać niezadeklarowany składnik,
-
Popularne wafle kukurydziane mogą zawierać fragmenty metalu,
-
Uwaga - jajka skażone salmonellą trafiły do sklepów. Trzeba je zwrócić bądź wyrzucić,
-
Trująca kiełbasa trafiła do sklepów,
-
Uwaga na mrożone warzywa. Mogą zawierać groźną bakterię – kilka osób już zmarło,
-
Groźna bakteria w popularnym twarogu. To kolejny skażony produkt,
-
Uwaga! Tatar sprzedawany w dużej sieci zawiera Salmonellę,
-
Ważne ostrzeżenie – bakterie coli i paciorkowców kałowych w wodzie mineralnej,
-
Popularna herbata ziołowa wycofana z obrotu. Może być niebezpieczna dla zdrowia,
-
Lidl wycofuje pomidory w puszce. Co się dzieje?,
-
Uwaga! Bakterie w mrożonych owocach,
-
Dwa produkty z wołowiną wycofywane w Żabce. Uwaga – mięso mogło być nieprzebadane.