GIS ostrzega przed płatkami owsianymi. Może wystąpić reakcja alergiczna
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat dotyczący bezglutenowych płatków owsianych. W jednej partii wykryto alergen, pomimo iż produkt miał go nie zawierać.
GIS ostrzega przed wycofanymi płatkami zbożowymi
W najnowszym komunikacie GIS można przeczytać, że wynikiem działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest stwierdzenie niezadeklarowanych składników w popularnym produkcie zbożowym. Chodzi o obecność glutenu w produkcie posiadającym oznaczenie, że spełnia warunki dla wyrobów bezglutenowych. Podajemy szczegóły wycofanego produktu:
Nazwa – Płatki owsiane bezglutenowe RADIX-BIS 400 g,
Numer partii – 08.11.2024,
Najlepiej spożyć przed – 08/11/2024,
Producent – Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka,
Kraj pochodzenia – Wielka Brytania.
W komunikacie czytamy, że producent zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej nieprawidłowości i rozpoczęcia wycofania produktu oraz procedury zwrotów zgodnie z opracowanymi zasadami. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z producentem i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów
Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii płatków owsianych, o których mowa w komunikacie.
Czym jest gluten?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jej odmiany (np. orkisz, kamut, durum, płaskurka), żyto, pszenżyto oraz jęczmień. Kiedy mąkę pochodzącą z tych zbóż wymiesza się z wodą, białka glutenu tworzą lepką sieć, która konsystencją przypomina klej. Ta właściwość sprawia, że ciasto jest elastyczne, a wypieki – smaczne, puszyste i odporne na wysychanie. Tej klejącej strukturze gluten zawdzięcza również swoją nazwę. Wywodzi się ona bowiem od angielskiego słowa glue, czyli klej.
Agata Rosińska
24@bialystokonline.pl