GIS ostrzega przed partią mąki z ciecierzycy
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w środę (15 maja) ostrzeżenie dotyczące stwierdzenia białka soi w partii mąki z ciecierzycy. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Pixabay
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Informacja GIS z 15 maja
Chodzi o produkt: Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g. Numer partii: 347/01/24. Data minimalnej trwałości: 12.2024. Producent: Witpak Sp. z o.o. Sp.k.,
ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce.
GIS poinformował, że firma Witpak Sp. z o.o. Sp.k. niezwłocznie podjęła działania, by wycofać partię produktu ze sprzedaży. Organ urzędowej kontroli żywności współpracuje z podmiotem, prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitoruje proces wycofania ww. produktu z obrotu.
[zdjecie]97198[/zdjecie]
[zdjecie]97199[/zdjecie]
Czym są ostrzeżenia GIS?
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.
Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.
Agata Rosińska
24@bialystokonline.pl