Kultura i Rozrywka

Wróć

Gęsina wraca na polskie stoły. Skosztuj znakomitych dań na św. Marcina

2013-11-09 00:00:00
Już po raz piąty w całej Polsce organizowana jest akcja Gęsina na św. Marcina. Włączyła się w nią również restauracja na Zamku w Tykocinie.
Zamek w Tykocinie
Specjalną ucztę przygotowała na dwa jesienne wieczory: 10 i 16 listopada. Będzie można wtedy skosztować dań z gęsiny i drobiu - po wykupieniu vouchera za 50 zł. Wieczór uświetnią występy zespołów na żywo - Tygiel Folk Banda i Czerwona Mucha.

Gęsina w wydaniu autorskim będzie serwowana w kilkudziesięciu restauracjach w Polsce. Akcja promuje powrót gęsiny na polskie stoły. Okazją jest dzień św. Marcina obchodzony 11 listopada. Co łączy św. Marcina i gęsi? Według legendy, święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie zamieszkiwanej przez gęsi. Na widok gościa gęsi zaczęły gęgać, zdradzając jego kryjówkę.

W 2013 r. akcja Gęsina na św. Marcina trwać będzie ponad dwa tygodnie - od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje biorące w niej udział zostaną oznaczone specjalnym logiem. W każdym z lokali szef kuchni przygotuje przynajmniej trzy autorskie przepisy z gęsiną w roli głównej. Pomysłodawcą akcji jest Slow Food Polska.

Szczegóły: Gęsina na św. Marcina
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl