Gallo Nero. Nowa restauracja z włoską kuchnią
Przy ul. Warszawskiej 30B powstała nowa restauracja - trattoria Gallo Nero. Jak sama nazwa wskazuje, specjalizuje się w kuchni włoskiej.
materiały lokalu
To drugi lokal pod takim szyldem działający w Polsce. Pierwszy z powodzeniem funkcjonuje w Bielsku-Białej. Prowadzą go przyjaciele Mateusza Skowrońskiego, który nie kryje zamiłowania do włoskich smaków. Dlatego postanowił pomysł na włoską restaurację przenieść na podlaski grunt i otworzył lokal w Białymstoku.
Włoska pizza prosto z pieca
- Od młodzieńczych lat podróżowałem najpierw z rodzicami, później z przyjaciółmi na Półwysep Apeniński i zasmakowałem w tamtejszych specjałach. Chciałem stworzyć restaurację, która bazuje na oryginalnych włoskich składnikach - wspomina Mateusz Skowroński.
Specjalnością lokalu jest oryginalna, cienka włoska pizza, wypiekana w piecu opalanym drewnem. Spróbować można 30 jej rodzajów.
- Ciasto na pizzę wyrabiamy ze specjalnej mąki oraz używamy oryginalnej włoskiej mozzarelli, a nie mieszanek typu mozzarella - podkreśla właściciel lokalu.
Jest także możliwość zamówienia pizzy z oryginalną mozzarellą di Buffala (z mleka bawolego). Do specjalności restauracji zaliczyć też można: zupę z owoców morza, małże oraz inne morskie przysmaki, np. ośmiorniczki na ostro.
Pyszne pasty, polędwiczki i risotto
W menu trattorii Gallo Nero nie brakuje oczywiście past - zjemy tutaj zarówno smakowite spaghetti, jak i penne czy tagliatelle. Warto wymienić także tortellini z mięsem czy szpinakiem i ricottą, ravioli z prawdziwkami oraz risotto z owocami morza.
- Sosy do naszych makaronów przygotowujemy indywidualnie dla każdego klienta, za wyjątkiem sosu bolognese, który gotujemy przez wiele godzin. Istnieje także możliwość zamówienia świeżego makaronu - zaznacza Mateusz Skowroński.
Na przystawkę możemy zjeść np. foccacię czosnkową, bruschettę z pomidorem i bazylią albo carpaccio z polędwicy wołowej. Jeżeli chodzi o zupy, wybrać można krem z pomidorów lub prawdziwków. Na wielbicieli mięs czeka patelnia Torino (polędwiczki wieprzowe duszone w winie z makaronem quattro formagii na ostro) lub polędwiczki wieprzowe z sosem z prawdziwkami, z gorgonzoli lub zielonego pieprzu. Są także propozycje dla milusińskich, a wśród nich np. pizza Bambini czy tortellini z mięsem. Wszystkie potrawy przygotowywane są ze świeżych, włoskich produktów.
Nie brakuje oczywiście aromatycznej kawy i herbaty serwowanej w dzbanuszku. Jeżeli chodzi o alkohole, to wybierać można spośród szerokiej gamy włoskich win, dostępne są także litewski Sviturys Extra z nalewaka i cydr gruszkowy Kiss. Na łasuchów czekają desery - tiramisu albo pana cotta z malinami lub czekoladą.
Przystępne ceny, przytulne wnętrze
Ceny są przystępne - np. za margaritę o średnicy 31 cm zapłacimy 18 zł, większa - 41 cm - to wydatek 23 zł. Najdroższa pizza kosztuje 38 zł - to Estate z mozzarellą, szynką parmeńską, rukolą, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Makarony to wydatek od 17 do 28 zł. Za makaron bezglutenowy i świeże tagliatelle trzeba dopłacić 4 zł. Polędwiczki wieprzowe kosztują 32 zł.
Restauracja jest utrzymana w jasnych barwach - ściany mają kolor biały i szary. Zdobią je obrazki koguta - symbolu miejsca. Goście usiądą przy stołach z drewnianymi blatami, na białych krzesłach z poduchami. Centralnym punktem lokalu jest piec do pizzy wykończony czarną mozaiką.
Trattoria Gallo Nero jest czynna: wtorek-czwartek (godz. 12.00-21.30), piątek-sobota (godz. 12.00-22.30), niedziela (godz. 12.00-21.00).
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl