Uczestnicy festynu Smaki Podlasia będą poznawać tradycyjne sposoby wytwarzania kulinariów, takich jak m.in. tłoczenie oleju lnianego, wyrób wędlin, wypiek sękacza, wyrób masła, warzenie piwa i inne. Będzie można także wziąć udział w warsztatach wyrobu kurpiowskiego pieczywa obrzędowego czy wyrobie cukrów odpustowych.
Ważnym punktem programu jest też prezentacja kulinariów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa, m.in. z Żarnowa, Gródka, Szumowa, Studzianek i Kolna.
Festyn Smaki Podlasia organizowany jest we współpracy z ekipą Podlasie SlowFest. W ramach imprezy zaproszeni kucharze, na co dzień szefowie kuchni w restauracjach, zaprezentują swoje umiejętności wykonując dania z podlaskich produktów regionalnych. Ponadto będzie można obejrzeć film W obronie jedzenia, który poświęcony jest problematyce slow food.
Tradycyjnie podczas festynu odbędzie się kiermasz rękodzieła ludowego i kuchni regionalnej. Imprezę uświetni zespół ludowy z Lidy na Białorusi.
Muzealnym wydarzeniem będzie otwarcie ekspozycji plenerowej Latem na Podlasiu. Wystawa prezentuje pocztówki ze zbiorów PMKL dotyczące turystycznych aspektów północno-wschodniej Polski.
Celem festynu jest promocja tradycyjnych dla woj. podlaskiego kulinariów wraz z upowszechnianiem wiedzy z zakresu technologii ich wykonywania. W czasie imprezy zaprezentowane zostaną m.in. potrawy regionalne znajdujące się na liście produktów tradycyjnych.
Festyn potrwa w godz. 11.00-17.00. Portal BiałystokOnline jest jego patronem medialnym.
Szczegóły:
Festyn kulinarny Smaki Podlasia