Profesjonaliści będą gotować na oczach jurorów i publiczności, natomiast amatorzy zaprezentują gotowe wyroby kulinarne. Tematem przewodnim konkursu kulinarnego jest kuchnia dworska odwołująca się do czasów Jana Klemensa Branickiego, hetmana wielkiego koronnego, pretendenta do polskiej korony. Ta świetna osobistość i wyrafinowany smakosz życia, słynął jako gościnny gospodarz ekstrawagancko przepysznych przyjęć, które wydawał w swojej magnackiej rezydencji.
Festiwalowi będzie towarzyszył Jarmark Wyrobów Regionalnych, na którym można będzie kupić znakomite wędliny, nalewki, zioła i przyprawy. Nie zabraknie degustacji potraw m.in. kuchni żydowskiej, tatarskiej, litewskiej, białoruskiej oraz polskiej.
Kulinarne zmagania uczestników uświetni wieczorny koncert zespołów Czeremszyna i Devil Blues.
Festiwal odbędzie się w weekend na białostockich Plantach.
Sprawdź szczegółowy program.