Domowy sos z pomidorków koktajlowych. Prosty sposób na aromatyczny dodatek
Pomidory, cebula, czosnek i przyprawy – tyle wystarczy, by przygotować uniwersalny sos, który sprawdzi się w wielu daniach. To dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru warzyw z ogródka lub od znajomych.
www.dibloguje.pl
Domowy sos z pomidorów koktajlowych to sprawdzony przepis na dodatek do makaronu, pizzy czy zapiekanek. Jest prosty do przygotowania i doskonale nadaje się do wekowania.
Składniki na około 1,3 kg sosu:
• 2 kg pomidorów (najlepiej koktajlowych, ale mogą być też inne)
• 1–2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• suszona bazylia
• pieprz (naturalny i ziołowy)
• sól, cukier (według uznania)
Przygotowanie:
Pomidorki umyj, włóż do garnka z odrobiną wody i zagotuj. Gdy zmiękną, przetrzyj je przez sito. Uzyskany sok z miąższem gotuj na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje.
W międzyczasie podsmaż cebulę i dodaj ją do pomidorów. Dołóż także drobno posiekany czosnek. Pod koniec gotowania całość dopraw do smaku. Sos możesz zblendować, choć nie jest to konieczne.
Gorący sos przelej do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Można go również pasteryzować.
Jak pasteryzować?
Na dno dużego garnka połóż ścierkę i napełnij go wodą do wysokości około ¾ słoików. Podgrzej wodę tak, aby miała temperaturę zbliżoną do sosu. Dopiero wtedy delikatnie włóż słoiki. Pamiętaj, że nie moga się stykac. Następnie wodę doprowadź do wrzenia i od tego momentu sos pasteryzuj przez 10–15 minut. Po zakończeniu słoiki możesz zostawić w garnku do ostygnięcia lub wyjąć i ustawić na ściereczce dnem do góry, aż całkowicie wystygną.
Wskazówki kulinarne:
• Ilość przypraw warto dopasować do rodzaju pomidorów. Słodsze wymagają mniej cukru, wodniste – dłuższego gotowania.
• Można użyć różnych odmian pomidorów, nie tylko koktajlowych.
• Czas patsteryzacji zależy od wielkości słoików. 10-15 minut dotyczy słoików o pojemności 300-450 ml.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl