Doho Sushi to miejsce, w którym można nie tylko smacznie zjeść, ale też miło spędzić czas. Wybór sushi zadowoli najwybredniejszych jego miłośników. Skosztować mogą tu także wielu innych dań.
Restauracja na fundamencie marzeń
- Ta restauracja powstała na fundamencie marzeń - podkreśla Marcin Hirze vel Jagielski.
Lokal założył wspólnie z bratem Pawłem Kasperskim, który ma 12-letnie doświadczenie w branży restauracyjnej (przez 7 lat był szefem kuchni w wiodącym warszawskim lokalu). Teraz odpowiada za kuchnię w Doho Sushi.
Marcin Hirze vel Jagielski wspomina:
- Od kilku lat rozmawialiśmy z bratem o tym, by otworzyć własny lokal.
Podkreśla, że Doho Sushi stawia na jakość jedzenia i obsługi. Goście mogą spróbować znakomitej jakości sushi w przystępnej cenie. Liczy się oczywiście również estetyczna forma podania. Z kolei personel jest pomocny i nienachalny.
Suma wszystkich smaków
Nowa restauracja ma w menu zarówno szeroki wybór sushi, jak i ciepłe dania kuchni japońskiej.
- Sushi jest tylko teoretycznie prostym jedzeniem, ze względu na skąpą obecność przypraw i stosunkowo niewielką liczbę składników - mówi Marcin Hirze vel Jagielski. - Najważniejsza jest jednak suma wszystkich smaków. Właśnie tych subtelnych połączeń poszukujemy.
Znajdą je też z pewnością odwiedzający lokal wielbiciele sushi. Mają do wyboru cały przekrój - od hosomaków, futomaków, uramaków, przez nigiri, po sashimi. W karcie są także przystawki, m.in. pierożki gyoza czy krewetki w tempurze. Jeżeli chodzi o zupy, warto spróbować miso z łososiem - przygotowywanej na bazie pasty sojowej z dodatkiem ryby, a także tom yum - pikantnej zupy na mleku kokosowym z krewetkami. Wśród dań głównych popularnością cieszy się chrupiąca kaczka teriyaki. Warto także spróbować łososia batayaki z salsą pomidorową oraz makronu udon z kurczakiem lub wegetariańskiego. W menu są też orientalne sałatki. Lokal oferuje wybór win i piw - również japońskich. Wypić tu można także kilka rodzajów herbat, m.in. czarną, zieloną i z prażonym ryżem.
Ceny za pojedyncze dania wahają się od 10 do ok. 37 zł. Jeżeli chodzi o zupy - kwoty te wynoszą od 11 do 20 zł. Zestawy sushi można zamówić od 29 zł (12 sztuk) do 219 zł (80 sztuk). W ofercie są także zestawy lunchowe (do godz. 16.00, od 26 zł), à la carte oraz na dowóz.
Przytulny wystrój, w sąsiedztwie Opera
Wybór miejsca nie był przypadkowy - poprzedziły go badania marketingowe i sprzedażowe. Ul. Kijowska mieści się w starej części Białegostoku, ale wyrasta tu nowa zabudowa. W bezpośrednim sąsiedztwie jest ul. Młynowa oraz Opera i Filharmonia Podlaska. Trafić tu nietrudno - uwagę przyciąga wyraźne logo z nazwą lokalu.
- Kierowaliśmy się strategią błękitnego oceanu i postanowiliśmy otworzyć lokal nie przy ul. Lipowej czy na Rynku Kościuszki, ale w innym miejscu, które prężnie się rozwija - wyjaśnia Marcin Hirze vel Jagielski.
Kolorystyka wnętrza jest utrzymana w odcieniach szarości i beżu. Zastosowano też ożywczą zieleń - na krzesłach i kanapach. Duża witryna daje dużo światła, a lustro na jednej ze ścian optycznie powiększa lokal. Nie brakuje zieleni - bluszczowa ściana wydziela tzw. VIP room. Zastosowanie drewna i prostych rozwiązań luźno nawiązuje do kultury japońskiej. Furorę robią białe lampy składane ręcznie z kilkudziesięciu elementów.
Doho Sushi jest otwarte od niedzieli do czwartku w godz. 12.00-22.00, a w piątek i sobotę - w godz. 12.00-23.00.
Szczegóły:
Doho Sushi