Do Jadłodzielni można przekazać żywność, która została po świętach
Jadłodzielnia działa w Białymstoku przy ul. Krakowskiej 1 i jest otwarta od poniedziałku do soboty. W tym miejscu można zostawić nadwyżkę jedzenia. Skorzystają osoby potrzebujące.
UM Białystok
Idea Jadłodzielni jest taka, by nie marnować żywności, również tej świątecznej.
Do punktu można przynosić zarówno produkty zapakowane (makarony, kasze, konserwy, dżemy itp.), jak i wszelkie świąteczne dania przygotowane w domu - sałatki, ciasta, żurek. Mile widziane są także owoce i warzywa.
Do dyspozycji w Jadłodzielni są półki i lodówki, w których można potrawy zostawiać, ale również się nimi częstować.
Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport „Nie Marnuj Jedzenia 2023” na temat skali marnowania jedzenia w Polsce. 56% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, z drugiej strony 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa. W koszach lądują najczęściej pieczywo, owoce, warzywa i wędliny.
Agata Rosińska
24@bialystokonline.pl