Rodzina

Wróć

Dieta mamy w szpitalu. 4 placówki z Podlaskiego przystąpiły do programu

2020-02-04 10:44:58
Kilka podlaskich szpitali bierze udział w pilotażowym programie Dieta Mamy. To jednak wciąż niewiele, patrząc na płynące od lat liczne skargi na niewłaściwy poziom żywienia w szpitalach. Trzeba podnosić świadomość oraz dbać o kobiety w ciąży i po porodzie.
Zdjęcie Czytelniczki
Każda mama może jeść lepiej i zdrowiej w szpitalu

W październiku 2019 roku ruszył 2-letni pilotaż programu Dieta Mamy, zapewniający młodym mamom w ciąży oraz po porodzie zdrowsze posiłki z produktów wysokiej jakości, opiekę dietetyka oraz edukację zdrowego żywienia w szpitalach.

Jak wówczas mówiła dr Marzena Juczewska, zastępca dyrektora do spraw medycznych Podlaskiego Oddziału NFZ: naszą troską jest to, żeby jak najwięcej szpitali zgłosiło się do tego programu. Prawie dwukrotnie można zwiększyć stawkę żywieniową mam. Jak wiadomo, ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka.

W 4 podlaskich szpitalach będzie lepiej

Rafał Tomaszczyk, rzecznik prasowy Podlaskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia, poinformował o czterech placówkach, z którymi Dyrektor Podlaskiego OW NFZ zawarł umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej w ramach programu pilotażowego w zakresie świadczenia opieki zdrowotnej - standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy.

Do programu przystąpiły: Szpital Wojewódzki im. dr. Ludwika Rydygiera w Suwałkach, SP ZOZ w Siemiatyczach, Szpital Ogólny im. dr. Witolda Ginela w Grajewie oraz SP ZOZ w Hajnówce.

Podstawą jest specjalne żywienie...

Od lat płyną skargi na niewłaściwy poziom żywienia w szpitalach. Dieta Mamy ma pomóc wypracować ujednolicone, wyższe standardy żywienia kobiet w ciąży i okresie poporodowym. Ma pomóc dobrze żywić mamy czekające na narodziny dziecka i te w okresie poporodowym. Stawka żywieniowa w podlaskich szpitalach wynosi obecnie kilkanaście złotych. Po przystąpieniu do programu może być zwiększona o prawie 19 złotych.

Głównym celem pilotażu jest wdrożenie modelu specjalnego żywienia zapewnianego kobietom w oddziałach szpitalnych o profilu neonatologicznym, położniczo-ginekologicznym, ginekologicznym, patologii ciąży, położniczym, położnictwa i neonatologii, ginekologii onkologicznej oraz propagowanie zasad zdrowego odżywiania.

...oraz kontakt z dietetykiem

Warunkiem zgłoszenia się do programu pilotażowego jest obecność dietetyka w szpitalu, który będzie udzielał porad pacjentkom. Jadłospis musi być sporządzony zgodnie z zaleceniami zawartymi w programie.

Trzeba jednak mieć świadomość, że program Dieta Mamy oferuje nie tylko dopłatę do żywienia w szpitalu. Ważna jest również wiedza o zdrowej diecie. Podczas hospitalizacji kobietom w ciąży i w okresie poporodowym zapewnia się kontakt z dietetykiem i możliwość odbycia konsultacji obejmującej: przeprowadzenie wywiadu żywieniowego, omówienie i wyjaśnienie najważniejszych zasad dotyczących żywienia kobiet w ciąży i kobiet karmiących, a także przekazanie informacji o możliwości uzyskania porad dietetycznych w okresie poszpitalnym w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej prowadzonym przez Instytut Żywności i Żywienia.

Świadczeniodawca zapewnia dyżur dietetyka co najmniej dwa razy w tygodniu przez 3 godziny, przy czym kobiety w ciąży i w okresie poporodowym są informowane o możliwości takich konsultacji.

Opieka dietetyka obejmuje również okres przebywania poza szpitalem. Przewiduje się możliwość kierowania pytań do szpitalnego dietetyka drogą elektroniczną w okresie minimum 2 miesięcy po porodzie.

Pozostaje zatem pytanie, kiedy do programu przystąpią białostockie szpitale.
Ewa Reducha-Wiśniewolska
ewa.r@bialystokonline.pl