Zdrowie

Wróć

Dieta małego dziecka. Jak prawidłowo ją zbilansować?

2013-06-19 00:00:00
Przedstawiciele publicznych żłobków z 14 miast w Polsce opracowali 10 zasad zdrowego żywienia dzieci do 3. roku życia. Dekalog żywienia małego dziecka opisuje standardy, które zapewniają odpowiednią jakość jadłospisów w placówkach opieki wczesnodziecięcej.
sxc.hu
Pomysł dotyczy stworzenia zbioru zasad, które mogłyby być wyznacznikiem jakości żywienia dla wszystkich placówek sprawujących opiekę nad małymi dziećmi. W przeprowadzonej konsultacji Dekalogu żywienia małego dziecka udział wzięli przedstawiciele zespołów żłobków i instytucji koordynujących pracę placówek opieki nad małymi dziećmi, m.in. z Warszawy, Krakowa, Łodzi czy Białegostoku. To właśnie dzięki nim powstały zasady sporządzania pokarmów, jakich powinni przestrzegać rodzice i opiekunowie w polskich żłobkach.

Do najważniejszych zasad żywienia małych dzieci zaliczono m.in. zredukowanie doprawiania potraw solą i przyzwyczajanie dzieci do picia przede wszystkim wody. Ważne jest także, aby wykorzystywać w posiłkach wyłącznie wysokogatunkowe produkty spożywcze oraz przestrzegać stałych pór posiłków. Starajmy się unikać rutynowego podkarmiania dzieci pomiędzy posiłkami. Warto, żeby posiłki malucha były jak najbardziej urozmaicone i pełnowartościowe.
Łukasz Wiśniewski
lukasz.w@bialystokonline.pl