Żyj szczęśliwie z celiakią to konferencja organizowana już po raz 7. Udział w niej to propozycja dla dyrektorów szkół, pedagogów, wychowawców, rodziców, osób zajmujących się gastronomią (szczególnie w placówkach oświaty), osób na diecie bezglutenowej i innych zainteresowanych tematem.
W pierwszej części (godz. 10.00-13.00) uczestnicy wysłuchają wykładów m.in. o roli witaminy D3, wspieraniu dziecka z cieliakią czy leczeniu przez żywienie.
W przerwie odbędzie się degustacja potraw z lokali należących do programu Menu bez glutenu. Będzie tez możliwość zakupu certyfikowanej żywności bezglutenowej od producentów lokalnych i spróbowania bezglutenowego cateringu przygotowanego przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
Druga część konferencji (godz. 13.30-14.30) ma opierać się na pokazie kulinarnym dotyczącym wykorzystania kaszy jaglanej oraz konsultacjach lekarskich i dietetycznych. Zaplanowano też spotkanie osób należących do Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
W czasie trwania wykładów równolegle będzie odbywało się spotkanie dla dzieci, w ramach którym zaplanowano m.in. warsztaty taneczne, zabawy kreatywne, malowanie twarzy i warsztaty z psychologiem.
Organizatorami konferencji są: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Klinika Pediatrii, Gastrologii i Alergologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z NZJ Jelita, Miejski Ośrodek Doradztwa Metodycznego w Białymstoku oraz Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
Obowiązują wcześniejsze zgłoszenia.
Poznaj szczegóły:
VII Konferencja Żyj szczęśliwie z celiakią w zdrowym ciele zdrowy duch