Białostocki Oddział Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej zaprasza wszystkich chętnych do udziału w jesiennych spotkaniach. A będzie ich całkiem sporo. Podczas warsztatów kulinarnych, spotkań z psychologiem czy innymi ekspertami, można będzie nieco więcej dowiedzieć się o tym, czym jest celiakia i jak sobie z nią radzić.
13 września odbędzie się pierwsze z planowanych wydarzeń. Będą to darmowe warsztaty kulinarne dla dorosłych i młodzieży powyżej 16. roku życia na diecie bezglutenowej pt. Bezglutenowa moc na start - zdrowe śniadanie”. Spotkanie odbędzie się w godz. 9.00-12.00 w Zespole Szkół Gastronomicznych. Zainteresowani muszą się zapisać na stronie stowarzyszenia.
Na przełomie września/października odbędą zaś warsztaty dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
Oprócz tego zaplanowano następujące spotkania:
- 4.10.2025 (sobota), godz. 11:00-13.00, Centrum Aktywności Społecznej ul. Św. Rocha 3 (CAS) - Spotkanie z psychologiem
- 18.10.2025 (sobota), godz. 9:00–12:00, ZSG ul. Knyszyńska 12 - warsztaty kulinarne: Słodkie wypieki świąteczne
- 11.10.2025 (sobota), godz. 9:00–12:00, CAS, spotkanie z prof. dr hab. Barbarą Głowińską-Olszewską – diabetolog (temat: cukrzyca i cukry)
- 15.11.2025 (sobota), godz. 9:00–12:00, CAS, spotkanie z dr hab. n. med. Hanną Myśliwiec – dermatolog.
Wszystkie wydarzenia są dedykowane osobom na diecie bezglutenowej – zarówno członkom stowarzyszenia, jak i osobom spoza organizacji.
Projekt jest współfinansowany ze środków Województwa Podlaskiego w ramach programu Celiakia da się lubić.
Celiakia – co to takiego?
Celiakia to przewlekła choroba o podłożu autoimmunologicznym, która rozwija się u osób z predyspozycjami genetycznymi. Organizm chorego nie toleruje glutenu - białka występującego w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz produktach z ich dodatkiem. Spożywanie glutenu prowadzi do reakcji obronnej układu odpornościowego, w wyniku której dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Są to niewielkie struktury w jelicie cienkim odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Ich zanik powoduje niedożywienie organizmu, nawet przy prawidłowej i urozmaiconej diecie.
Celiakia nie jest alergią ani chwilową nietolerancją – to choroba, która trwa całe życie. Objawy mogą być bardzo zróżnicowane. U niektórych osób występują bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy utrata masy ciała, u innych dominują objawy pozajelitowe, takie jak anemia, osłabienie, bóle głowy, problemy skórne czy trudności z koncentracją. Zdarza się również, że celiakia ma bardzo delikatne objawy i zostaje rozpoznana dopiero po wielu latach.
Jedynym skutecznym sposobem leczenia jest całkowite wyeliminowanie glutenu z diety. Stosowanie ścisłej diety bezglutenowej pozwala na regenerację jelit i ustąpienie objawów, choć wymaga dużej dyscypliny i czujności. Nawet niewielkie ilości glutenu mogą wywołać u chorego reakcję i ponowne uszkodzenie jelit. Mimo że choroba wymaga dużej zmiany stylu życia, coraz większa dostępność produktów bezglutenowych i świadomość społeczna sprawiają, że osoby z celiakią mogą funkcjonować w pełni normalnie. Dzięki przestrzeganiu diety możliwe jest odzyskanie zdrowia i dobrej jakości życia.
Zobacz też:
Warsztaty kulinarne: „Bezglutenowa moc na start – zdrowe śniadanie