Dom

Wróć

Czy warto uprawiać warzywa na balkonie?

2020-04-24 11:00:31
Wiosną wszystko budzi się do życia. Słoneczne dni i długie ciepłe wieczory dodają nam nie tylko otuchy ale pobudza się nasza kreatywność. To idealny moment na zasianie warzyw. Nie musimy posiadać własnego ogrodu, by mieć własny warzywniak. Wystarczy balkon.
pixabay.com
Dziś wiele osób pracuje zdalnie i jednocześnie zajmuje się dzieckiem w wieku szkolnym, co powoduje natłok obowiązków i przemęczenie. W tym czasie warto więc szczególnie zadbać o zdrowie psychiczne. Wspólne przygotowywanie mini ogródka to nie tylko relaks, ale i wspólnie spędzony czas z dzieckiem, który jest bardzo potrzebny do podtrzymywania więzi zwłaszcza w czasie epidemii. Posiadanie własnych warzyw to gwarancja jakości. A smak i zapach roślin z własnej uprawy jest bezcenny.

Jakie warzywa wybrać?

W sklepach pojawiły się już nasiona warzyw. Przyrządzenie własnego ogródka nie jest niczym trudnym. W pierwszej kolejności należy zastanowić się czego najbardziej potrzebujemy. Dobieramy te gatunki warzyw, które są odpowiednie do wielkości balkonu. Zakupujemy doniczki, ziemię ogrodową i nasiona. 

Do uprawy na balkonie najbardziej nadaje się rzodkiewka, szczypiorek, sałata, cebula, pomidor, ogórek, fasola pnąca. Te rośliny jadalne nie osiągają wielkich rozmiarów, nie wymagają dużo miejsca i nie tworzą głębokiego systemu korzeniowego. Dlatego bez obaw możemy je zasiać i przyglądać się jak każdego dnia się rozwijają. A niebawem cieszyć się prawdziwym smakiem i zapachem warzyw.

Własne ziemniaki

Jak mówi stare porzekadło, dla chcącego nic trudnego. Skoro w dzieciństwie wielu z nas uczestniczyło w sadzeniu ziemniaków i wykopkach na polu, to zasadzenie ich na balkonie nie powinno sprawiać kłopotów.

Na kawałku gazety układamy kilka ziemniaków. Ważne, by to miejsce było ciemne i chłodne. Gdy zauważymy pierwsze pędy, przekładamy bulwy do doniczki wypełnionej do połowy ziemią. Następnie ostrożnie przysypujemy bulwę ziemią i delikatnie podlewamy.

Gdy pojawią się pierwsze listki należy przestawić roślinę w jasnym i przewiewnym miejscu. Ziemniaki należy często podlewać. Jednak nie należy przesadzać z ilością wody. Ziemia musi być wilgotna. Gdy pojawią się białe lub fioletowe kwiatki, to będzie to oznaczało, iż pod ziemią wyrosły już ziemniaki.

Słonecznik - smak dzieciństwa

Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa piękne słoneczniki, które rosły u babci w ogródku. Słonecznik nie tylko upiększy nasz balkon, ale przede wszystkim da nasiona, które są bogatym źródłem mikro- i makroelementów, witaminy E oraz aminokwasów. Pestki słonecznika smakują znacznie lepiej niż te zakupione w sklepie. Możemy je wykorzystać między innymi do chleba wyrobu własnego.

Dno doniczki wykładamy kawałkami ceramiki, uzupełniamy ziemią, a nasiona wkładamy na głębokość 1 cm. Doniczkę należy przykryć foliowym woreczkiem z dziurkami. Przy pomocy palików i gumki tworzymy konstrukcję, która będzie trzymała torebkę w górze. Gdy rośliny osiągną kilka centymetrów należy je przesadzić do oddzielnych doniczek.

Słoneczniki kochają słońce, więc musimy zadbać, by ustawiać je w mocno nasłonecznionych stanowiskach. Należy je obficie podlewać, zwłaszcza w okresie słonecznym i suchym.
Angelika Dorf
24@bialystokonline.pl